top of page
  • Pakuts Tamás

Önök kérték - mi teljesítjük: 2020 a videobejegyzéseink tükrében

Frissítve: 2021. jan. 9.

A 2020-as év megváltoztatott sok mindent, így azt is, hogy hogyan kommunikálunk. A személyes kontaktusokat felváltotta a világhálón keresztüli értekezés és megjelenés.


Mi is éltünk ennek a lehetőségével. Blogbejegyzéseink és hírleveleink mellett, a Világjárók Klubja Bécs (és persze Méreg Attila) unszolására kötélnek álltunk és néhány kérdésben hosszabban, videobejegyzésben léptünk ki a nagyérdemű elé.Témáink voltak:


Alternatíva a magyar kötöttpályás közlekedésben


A RegioJet magán vasút-társaság magyarországi első járatai kapcsán a vasút felértékelődéséről, új lehetőségeiről beszélgettünk. Az évértékelőnkben is kitérünk újra erre, mert az élet egyre inkább bennünket igazol. (A képre kattintva elindul a videó.)Repülés vagy vonatozás


A pandémia alatt felértékelődött a vasúti közlekedés jelentősége és a sok törölt légi járat miatt megbízhatóbb közlekedési formának bizonyult. A környezettudatos utasok is szívesen fordulnak a kötött pályás közlekedési formák felé, mivel azok kevésbé károsítják élő környezetünket hosszabb távon. Egyes országok, például Ausztria, már korlátozzák is a rövidebb távú repülést és a vasútra terelik az utazót, ami nem is biztos, hogy időveszteséget okoz. A szállodát helyettesítő alternatíva lehet az éjszakai vonatozás a magas színvonalat kínáló hálókocsis szerelvényekben.Melyik légitársaságok mehetnek csődbe?


A légiközlekedést más iparágaknál is nagyobb mértékben sújtotta a koronavírus. A leállások, tiltások, korlátozások, járattörlések már előre vetítették, hogy a légitársaságok komoly áldozatokat kell, hogy hozzanak, hogy támogatás nélkül kevesen lesznek képesek túlélni az első hullámot, nem is beszélve a másodikról. Évértékélelőnkben visszacsengenek a gondolataink. (A képre kattintva elindul a videó.)Kamikázét játszik-e Wizz Air Norvégiában és másutt?


A Wizz Air, a Ryanair-hez hasonlóan nem riad vissza az ad hoc megoldásoktól, a hirtelen adódó piaci helyzetekre való gyors, meglepő reagálástól sem. Ilyen volt, amikor 2020-ban az olasz belföldi piacon erősített, ennél is meghökkentőbb volt a norvég színre lépése a légifuvarozónak, ami nem kevés indulatot gerjesztett a norvég hatóságok, szakszervezetek és a helyi sajtó köreiben is. Beszélgetésünkre egy másik youtube-intejúban reagált Radó András, a Wizz Air vállalati kommunikációrt felelős menedzsre is. Emellett érintettük az oltás és a repülés kérdését is. (A képre kattintva elindul a videó.)Karácsony kapcsán a turizmus évvégi és 2021-es lehetőségeiről is beszéltünk


Az elmaradó karácsonyi vásárokról, a kieső karácsonyi és szilveszteri bevételekről is beszéltünk, arról, hogy ez hogyan hat ki a turizmusban, a vendéglátásban és a szállodaiparban dolgozók és a tulajdonosok életére is, belegondolva a 2021-es év lehetőségeibe is. (A képre kattintva elindul a videó.)Évértékelőnkben összehasonlítjuk a 2019-es és a 2020-as éveket és ezek ismeretében osztjuk meg gondolatainkat a 2021-ben várható trendekről is.


A szerzőről:

Pakuts Tamás lassan 35 éve vesz részt aktívan a légiközlekedésben és a turizmusban, közel 20 éve pedig a szállodaiparban és a vendéglátásban is. Vezetőként és tanácsadóként is több légitársaság működésére volt rálátása, ahogy szállodákéra, szállodaláncokéra és hajós társaságokéra is, ezek operatív működtetésében, válságkezelésében, fejlesztésében is sikeresen szerepet vállalva.

Jelenleg a világ számos országában van jelen kollégáival szakértőként, tanácsadóként, trénerként a szállodaiparban és a légiközlekedésben is, kollégáival számos új, nemzetközileg is figyelemre méltó projekt fejlesztésén munkálkodnak. Ha szeretnéd, hogy a postafiókodban landoljanak bejegyzéseink, iratkozz fel itt!


6 123 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page