top of page
  • Pakuts Tamás

A design provokáció és igazi profitgenerátor: avagy a multik hóhéra

Frissítve: 2021. jan. 5.Mennyit ér a jó design egy szállodában?

Rögtön definíciókba kell fognunk: mit értünk jó design alatt? Szép? Kényelmes? Különleges? Egyedi? Művészi? Ráadásul mindez egy szállodában? Csak a közös terekben vagy a szobákban? Olcsó vagy drága? Minőségi? Könnyen kezelhető? Takarítható? Pótolható? Javítható?


Sokáig csak egyes tulajdonosok és a belsőépítészek önmegvalósításának adtak a szállodák, főleg csak részben, leginkább a lobbira vagy a vendéglátásra lekorlátozva lehetőséget design-ügyben. Lassan azonban átjárja a design szelleme még a vendég elől elrejtett backhouse és backoffice részeket is.A tudatos utazók egyre jelentősebb része a szálláshelyek kiválasztásánál a kedvező elhelyezkedés és a magas minőség, illetve a jó vendég-visszajelzések mellé a designt választják, akár az ár terhére is.
Egy korábbi felmérésünkben már kitértünk a design iránti fogékonyságra az üzleti és a városlátogató turistáknál. Amíg az üzleti utazók körében Nyugat-Európában 25%, Kelet-Európában is már 19% a hajlandóság egy különleges, tematikus, egyedi szállodát lefoglalni és ezért akár a megszokott, évek óta igénybe vett, nagy láncokhoz tartozó szálláshelyekhez hűtlennek lenni. A vendégek akár 40%-kal többet is készek azért megadni, hogy valami mást élhessenek meg, de az árérzékenyebb kelet-európai utazók is akár 30%-kal mélyebben nyúlnak a pénztárcájukba, ha biztosak lehetnek abban, hogy olyan helyre mehetnek, amivel meghökkenthetik barátaikat, kollégáikat.Egy jól eltalált és kivitelezett tematika képes számtalan preferenciát felülírni: lokációt, árat, kategóriát, különösen, ha a kiegészítő szolgáltatásokban, például a vendéglátásban is megjelenik.

Remek példa a berlini Provocateur Hotel a nevéből adódó játékkal, a világviszonylatban is kiemelkedő bárjával és éttermével, de a müncheni Cocoon szállodák is sikeresek a falusi, az alpesi tematikával. Ahogy a müncheni agglomerációban az Erik’s Hotel is dübörög egyediségének és storyjának köszönhetően. De itt vannak a Roomers-ek is, amik a Gekko-csoport portfolióját gyarapítják más szállodák és éttermek mellett, az alapítók pedig többször is az év szállodásai lettek Németországban. És az egyszerűen nagyszerű osztrák Roomz a maga budget kategóriájában is megtalálta a közönségét.Amíg korábban elegendőek voltak a szép színek, a harmóniák, aztán a minimalista vonal vagy a meghökkentő színek, esetleg minőségibb és komfortosabb szobaberendezéssel kombinálva, ez mára már a múlté. Élmény nélkül mindez már csak keveset ér.


Ahogy egyre alacsonyabb az utazók átlagéletkora, úgy egyre nagyobb a szakadék az utazói igények, az élmények keresése és a hagyományos nemzetközi brandek és láncok által kínált megbízható, de unalmas és statikus sztenderdek között. Ráadásul az idősebb korosztályokat és az üzleti utazókat is képes megfertőzni ez az életérzés és a sematikusságtól való elhatárolódás.


Ennek jól látható következménye, hogy a szállodaóriások naponta és kapkodva próbálnak újabb és újabb tematikus és/vagy célcsoport-orientált branddel a függetlenek ékverésére reagálni. A hirtelen kreált vagy átszabott márkanevek és stílus-koncepciók többnyire követhetetlenek, beazonosíthatatlanok és nélkülözik a valós ügyfélköröket is.


Lassan elveszítik fényüket a régi klasszikus márkák mint a Hilton, az Intercontinental vagy a Marriott, mert ki tudja, hogy a Moxy, az Edition, a Tempo, a Voco, a Tapestry Collection, a Hualuxe, az Avid, az LXR, a Gaylord kihez is tartozik már vagy még.


Pont a klasszikus szállodamárkák agonizálása és reanimációja miatt sikeresek az online értékesítés hiénái, hiszen ők pontosan ismerik a felhasználói igényeket és képesek arra célzott ajánlatokkal reagálni is. Bár ebben is áttörésre készülnek a független, de minőséget és designt kínáló szállodák saját, ugyancsak egyedi csatornáinak bevezetésével.


Szinte biztosra veszem, hogy áttörés várható a javukra. Szurkoljunk a minőségnek! Élményre fel!


A szerzőről:


Pakuts Tamás lassan 35 éve vesz részt aktívan a légiközlekedésben és a turizmusban, közel 20 éve pedig a szállodaiparban és a vendéglátásban is.


Vezetőként és tanácsadóként is több légitársaság működésére volt rálátása, ahogy szállodákéra, szállodaláncokéra és hajós társaságokéra is, ezek operatív működtetésében, válságkezelésében, fejlesztésében is sikeresen szerepet vállalva.


Jelenleg a világ számos országában van jelen kollégáival szakértőként, tanácsadóként, trénerként a szállodaiparban és a légiközlekedésben is, kollégáival számos új, nemzetközileg is figyelemre méltó projekt fejlesztésén munkálkodnak.


Ha szeretnéd, hogy a postafiókodban landoljanak bejegyzéseink, iratkozz fel itt!

3 813 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page