top of page
  • HardBeat Duo

A tücsök és a hangya esetének COVID-os változata?

Frissítve: 2020. nov. 10.

Avagy a zenészek élete a járványidőszak alatt/után


Ki ne ismerné La Fontaine meséjét. Mintha most tücsökként kezelnénk a zenészeket, a művészeket, az őket kiszolgálókat...


Megannyi helyről hallhatjuk, hogy a koronavírus okozta pánikhelyzet mely iparágak dolgozóit hozta nehezebb helyzetbe. Számos étterem, turisztikai vállalkozás, és nem kevés zeneipari munkatárs kereshet most B tervet.


És itt álljunk meg egy pillanatra. Ugyanis a zeneiparon belül nem csak azokra a nagy sztárokra kell gondolni, akik olyan fellépői díjat kérnek el, melyből olyan bevételállományt lehet összerakni, hogy abból még egy ilyen hosszú és megerőltető járványidőszak során sem szabad aggódni.Tény, hogy az iparág elitjébe tartozó személyeknek ilyen szempontból könnyebb dolguk van. Persze ettől függetlenül Ők is bevételtől esnek el úgy, hogy tavaly még erre nem számítottak. Nem beszélve arról, hogy ezt amúgy Ők imádják csinálni.


Na de mi van azokkal, akik nem adnak borsos számlákat egy-egy fellépés után? Esetleg nem zenészek, hanem hangmérnökök, road-ok, sofőrök, manager-ek, akiknek ez bizony arányában jóval nagyobb kiesés. És persze ott vannak azok a „szalonzenészek”, akik minden egyes éttermi vagy bárfellépést igyekeztek megragadni, hogy kiegészítsék jövedelmüket.A HardBeat Duo tagjai is hasonlóan jártak. Korábban havi jelleggel megvoltak azok a fellépések, amik már nem igényeltek különösebb szervezést. Tulajdonos és zenész megismerte egymást, kialakult a kölcsönös bizalom és visszatérő fellépőként lehetett számítani a tagokra. Az éttermek bezárása, szünetelése, leállása közvetetten a zenészekre is hat. Hiszen ha nincs hol fellépni, akkor nincs kinek játszani, és így a zeneipar, mint bevételi forrás még csak nem is csöpög, inkább elapadt.


Ilyenkor kénytelen a zenekar új helyeket felfedezni, ahol bizony mutatja a főpincér az üres zsebét, hogy egyelőre várjunk az élő zenével, először töltsük vissza az asztalokat.


A koronavírus okozta válság előtt rendszeresen lépett fel a duó egy belvárosi étteremben, emellett pedig alkalmi megkeresések is voltak, nem beszélve arról, hogy az új partneri együttműködések kialakítása is elkezdődhetett volna... A járványhelyzet óta viszont ezeket újra kell gondolni, mindössze 2 koncert valósult meg 6 hónap lefolyása során.


Reméljük, hogy csak ideiglenes a probléma. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy például a HardBeat Duo esetében tagonként több, mint két évtizedes múltra, tapasztalatra, rutinra lehet számítani, melyet ők a fellépés során átadnak. Ez történhet koncertjellegű esemény során is, valamin háttérzeneként is. Utóbbi esetben sem szokták elkerülni, hogy a hallgatóság valamely megjelent tagjára ne jöjjön rá a lábrázás.
És ha már az éttermek újra ki tudnak nyitni, akkor újabb kutatómunka szükséges ahhoz, hogy a HardBeat Duo követői végre újra táncolhassanak (vagy csak bólongassanak) a Pretty woman-re, a Beatles slágerekre, vagy netán 1-2 új dalra.

Mondhatnánk, hogy ezeket a dalokat akár felvételről is lejátszhatná a helyszín, ugyanakkor gondolom nem szükséges magyarázni, hogy az élőzenének milyen hatása van. Nemcsak a látványelem miatt több, hanem (viccen kívül) az emberi szervezetre gyakorolt pozitív egészségügyi hatása sem elenyésző. És emiatt jobban érzik magukat a vendégek. És akkor tudjuk mi jön? Visszatérnek, és ajánlják az éttermet, bárt, szállodát. Ehhez már csak az szükséges, hogy lehetősége legyen ezen helyszíneknek újra tartósan nyitva lenniük.


A HardBeat Duó biója elérhető itt a képre kattintva:Ha szeretnéd, hogy a postafiókodban landoljanak bejegyzéseink, iratkozz fel itt!

2 451 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page