top of page
  • Pakuts Tamás

DIDA: ide mehetnének a sapkák és csillagok számolatlanul - így kell éttermet jól csinálni

Frissítve: 2021. jan. 5.Horvátországban járva Crikvenica közelében töltöttünk pár napot és el is határoztuk, hogy a remek, tiszta, égkék tenger mellett a kulináris élvezetekre is odafigyelünk.


Gyerekként első tudatosan megélt és mindmáig számban érzett ízélményem, ami megmaradt pont a crikvenicai sétány egyik átalakított garázsához kötődik, ahol forró olajban valami csigafélét sütöttek, a szülők meg valamiféle tengeri herkentyűket faltak jóízűen a strandról jövet. Úgyhogy itt keresgéltünk egy születésnapi vacsorára is alkalmas helyet.Mivel június utolsó hetében (2020.06.26., péntek) jártunk arra, badar módon azt képzeltük, hogy a COVID után visszaesett külföldi látogatók száma miatt könnyű dolgunk lesz, ha a helyiek, a külföldiek és más blogok szerint is az első helyre avanzsáló DIDA lesz a kiszemelt étterem.Már-már sikertelennek tűnt a kísérletünk, hogy egyszerű utcáról besétáló vendégként akár ketten is helyet kaphassunk: teltház és rendezvény is volt. De nem kellett csalódnunk: az egyik pincérnő, aki átérezte ezt a spontán szülinapos vacsorás terhet, az étteremvezetőt beavatva 30 perces parti sétára invitált bennünket, annak érdekében, hogy nagyobb legyen az étvágyunk mire lesz asztalunk.És visszavártak bennünket. Nem a hülye nyomulós turistát látták bennünk. De ez nem is az a hely. A DIDÁ-nak megvan a maga saját(ságos) közönsége: igényes helyiek és belföldiek, horvát celebek a kulturáltabb fajtából, a frissen fogott halakból készült ételekért rajongók és gasztro-őrültek, mint mi is.


Olyan személyzettel találkoztunk, akikről sokan csak álmodnak: megfelelő manírokkal, nyelvtudással, szakmai alázattal, étel- és italismerettel, eszközhasználati és szervírozási ismeretekkel és tudással, vendégismerettel és mosollyal, humorral és jókedvvel, figyelemmel. Mindebből pont annyit, ami nem tolakodó, mégis a gyeplőt és az irányítást maguknál tartva, úgy, hogy az még a domináns vendégnek is élményt nyújt.


A kikötőtől és a nagy nyüzsgéstől jóval arrébb található DIDA közvetlenül a parton, egy villa épületben és annak mediterrán, lombos kertjében helyezkedik el, illatokkal, fényekkel, tengermorajlással, jó zenével – minden adottsággal egy romantikus estéhez, de ugyanúgy tökéletes helyszín egy üzleti vacsorához vagy bármilyen eseményhez. A professzionális felszolgálók, a látványkonyhában tüsténkedő chefek mellett a tálalás módja, a szervízhez használt eszközök is nagyban hozzájárulnak a kulináris élmény fokozásához.


És erre még képes a DIDA csapata egy remek sztorival rátenni: ez pedig az olívaolaj, ami megszámlálhatatlan helyi, horvát minőségi manufaktúrából gyűjtetett különböző préselési minőségekben és amikből mindig egy újabb és újabb kerül az asztalra (és nem ugyanaz!) az újabb és újabb fogásokhoz.


A DIDÁ-nak jelenleg a COVID miatt nincs nyomtatott étlapja. De van táblája. És az egész a felszolgálónk fejében is ott van, a gyeplő és az irányítás ott, de csak annyira, amennyire hagyjuk magunkat a kalandba beavatni. Mindez igaz az italkínálatra és ajánlásra is. Nem kellett csalódnunk, jól sikerült a választás team-munkában.A konyha friss és langyos kenyérkosarat küldött olívaolajokkal az aperitifekhez, majd következett egy kis „nyugtató”, az amuse bouche: fekete szezámmal grillezett friss sajt rózsaborssal, balzsamkrémmel és újabb olívaolajokkal, hogy ne érezzük az idő múlását, amíg az előételeink megérkezhetnek.


Közben minden szükséges figyelmet megkapunk: utántöltés az italokból, a jégkockás vödör cseréje és az olívás sztori ismertetése mielőtt kiérdemelnénk az előételeket: egy ezerszínű polipsalátát és szarvasgombás sajtokat ribizlivel és mandulával.Innen könnyű a DIDÁ-nak nyernie. Remek volt az indítás. A főételek is pompásak, szépen, ízlésesen, frissen és forrón tálalva és szervírozva: rákos rizottó és isztriai carbonara, azaz minden csak nem egy jellegtelen carbonara, hanem egy friss horvát nudli-jellegű házi tészta prsuttal és isztriai szarvasgombával. Egyszerűen tökéletes és a fotók nem adják vissza az ételek valódi színét, állagát és persze az ízét sem.


A desszert levezetésnek ehhez a közel három órás gasztrokalandhoz egy creme brulee egy jóízű és helyi pörkölőből érkezett kávéval, egyszerűen szép gyümölcskísérettel.


Korrekt számla, budapesti divatos helyek árszintjén, de jóval azok minősége fölött nyújt a DIDA.

A DIDA 99%-ra teljesített, de csak azért, mert az egyetemen anno az egyik professzorom azt tanította nekem, hogy 100%-os tudás nincs. A professzoré 98%, néhány tehetséges diák kivételesen elérheti a 99%-ot is. A DIDA ez a kivételes hely. DIDA, biztos, hogy hamarosan visszajövünk! (Szeretünk tanulni és persze enni is.)A szerzőről:


Pakuts Tamás lassan 35 éve vesz részt aktívan a légiközlekedésben és a turizmusban, közel 20 éve pedig a szállodaiparban és a vendéglátásban is.


Vezetőként és tanácsadóként is több légitársaság működésére volt rálátása, ahogy szállodákéra, szállodaláncokéra és hajós társaságokéra is, ezek operatív működtetésében, válságkezelésében, fejlesztésében is sikeresen szerepet vállalva.


Jelenleg a világ számos országában van jelen kollégáival szakértőként, tanácsadóként, trénerként a szállodaiparban és a légiközlekedésben is, kollégáival számos új, nemzetközileg is figyelemre méltó projekt fejlesztésén munkálkodnak.

Ha szeretnéd, hogy a postafiókodban landoljanak bejegyzéseink, iratkozz fel itt!

1 870 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page