top of page
  • Pakuts Tamás

Hol van már az a békebeli karácsony? De lesz jövőre is?Advent ide vagy oda, a pandémia jelentősen visszafogja a karácsonyi hangulatot így 2020 decemberében.


Az európai országok többségében nem lehet megtartani a karácsonyi vásárokat a hatóságok egészségvédelmi szankciói miatt, de a vásárlások helyére és idejére is korlátozások érvényesek.


Európa legtöbb országában nem nyitnak ki a szállodák és az éttermek sem karácsonykor és az újévi ünnepekre sem, ahogy a szállodahajók többsége sem szeli a vizeket.


A Travel & Leisure videója megidézi az elmaradó nemzetközileg is szinte zarándokhelynek számító karácsonyi vásárokat, ahogy cikke is mondhatni emléket állít most.Így elmaradnak azok az élmények is, amit a kellemesen terjengő fűszeres forraltbor illat jelentett a belvárosi tereken, ahogy a frissen fahéjas cukorral megszórt fánkok sem ülik most meg olyan könnyen a gyomrunkat.


Visszafogottabbak a vásárlások általánosságban is, világszerte a 2019-es azonos időszakhoz képest alacsonyabb a tartós fogyasztási cikkek, a műszaki cikkek és a ruházat iránti kereslet, de még élelmiszerből, az ünnepi hangulatot növelő édességek, csokoládék sem fogynak úgy mint korábban, talán az alkoholféleségek iránti kereslet nem csökkent ilyen drámaian, bár ez nem biztos, hogy jó jel.


A kiskereskedelem mellett a nagykereskedők, továbbá a gyártók és termelők is kárvallottjai a COVID-19 okozta helyzetnek, leginkább és legsúlyosabb mértékben azonban a turizmusban, vendéglátásban, szállodaiparban, a személyszállításban, a hajózásban és a légiközlekedésben dolgozók érintettek.


Mindezekről bővebben meghallgathatjátok, hogy mit gondolok, a Bécsben élő vloggerrel, Méreg Attilával, a Világjárók Klubja Bécs youtube-csatornán folytatott beszélgetésből (kattints a képre):A következő napokban még kitérünk a légiközlekedés aktuális kérdéseire és a szállodahajók helyzetére és jövőjére is.


A szerzőről:


Pakuts Tamás lassan 35 éve vesz részt aktívan a légiközlekedésben és a turizmusban, közel 20 éve pedig a szállodaiparban és a vendéglátásban is.


Vezetőként és tanácsadóként is több légitársaság működésére volt rálátása, ahogy szállodákéra, szállodaláncokéra és hajós társaságokéra is, ezek operatív működtetésében, válságkezelésében, fejlesztésében is sikeresen szerepet vállalva.


Jelenleg a világ számos országában van jelen kollégáival szakértőként, tanácsadóként, trénerként a szállodaiparban és a légiközlekedésben is, kollégáival számos új, nemzetközileg is figyelemre méltó projekt fejlesztésén munkálkodnak.


Ha szeretnéd, hogy a postafiókodban landoljanak bejegyzéseink, iratkozz fel itt!

5 165 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page