top of page
  • Gál Sándor

Ingyen sör, ingyen kóla - de ez most nem május elseje... Ez a restart a vendéglátásban

Frissítve: 2020. nov. 10.


Kerestem a hír eredeti forrását, de nem találtam. Mivel azonban több helyen is megjelent, ezért elfogadom hitelesnek a Coca Cola–ról szóló információt: „Több mint 8200 étterem, gyorsétterem, büfé, bár, szálloda, panzió a korlátozások két hónapja alatt egyetlen palack üdítőt sem rendelt” (Forrás: hvgponthu)


Ennek apropóján, ugyanitt: „Egy kézműves sörfőzde /FIRST Craft Beer-GS/ korábban már meghirdetett ehhez hasonló akciót, amikor még csak arról volt szó, hogy a kormány dönthet a budapesti újranyitásról. Németországban is több ezer liter ingyen sörrel ünnepelte az egyik helyi sörfőzde a járvány legsúlyosabb időszaka utáni részleges újranyitást.”


Elgondolkodtatott ezeknek az akcióknak a célja, céljai.


Mert mi lehet ez?


Gyakorló kereskedőként és marketingesként több kérdés is felmerült bennem az akciókkal kapcsolatban:


1. Nem vonom kétségbe a segítő szándékot. Sőt! Valóban nagy segítség volt ez az újra nyitó vendéglátásnak: magam is tapasztaltam, hogy az újranyitást követő első héten, hogy mennyire lecsökkent a választék az éttermekben, vendéglátóhelyeken. És nem csak ételben, hanem italban is. Szóval: biztosan nagy segítség volt.


2. Vajon mennyi „elfekvő” készlet állt a raktárakban? Mennyire gátolta a gyártás újraindítását az árukészlettel teli raktár? Lehet, hogy a „kellemeset a hasznossal” elv érvényesült? Ha így van/volt: ez akkor is egy – mindenki számára – jó megoldás volt.


3. Ez egy remek marketing ötlet volt: „mindenki” ezekről az akciókról beszélt – írt - olvasott, és értelemszerűen abszolút pozitív felhanggal.De: minden marketing akciónak az a célja, hogy direkt vagy indirekt módon

- növelje a termék ismertségét (mondjuk a Coca Cola ismertsége eddig is nagy volt);

- növelje a cég imidzsét;

- és nem utolsó sorban: növelje az értékesítést.


Ez utóbbival kapcsolatban egyébiránt szívesen látnám a Coca Cola/FIRST Craft Beer statisztikáit: vajon hány új megrendelőjük lett az ingyen sör/ingyen kóla szétosztása után? Hány új megrendelőt tudtak ezzel az akciójukkal elcsábítani a konkurenciától? (Szándékosan nem a megrendelések nagyságrendje érdekel, hiszen bizonyosan sok időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy COVID-19 előtti megrendelési nagyságrendet elérjék.)


Amikor Budapesten a teraszok újra kinyithattak, akkor a nyitást követő második napon elindultam megünnepelni a részleges szabadságot. Olyan sokan indultunk el „ünnepelni”, hogy alig találtam üres asztalt – széket a Lövőház utcai placcokon. Annyira nem volt hely, hogy kő-papír-olló–val sikerült végül asztalt „nyernem”. Csökkentett üzemmódban, a megszokottnál kisebb választékkal ételből-italból – de végre nyitva voltak, még ha csak a teraszok is.


Úgyhogy köszönöm! Köszönöm a Coca Colá-nak (bár én nem vagyok fogyasztójuk) és a FIRST Craft Berr – nek (bár nem találkoztam a söreikkel) a kedvességüket, a felajánlásaikat! Remélem, hogy az örömszerzésen túl az üzleti céljaikat is elérték az akciójukkal!


A szerzőről:

Gál Sándor

Az ASSUR Kft. tulajdonosa. Munkatársaival 26 éve professzionális konyhákat tervez és gépeket, technológiát és követendő szemléletet szállít éttermekbe, hotelekbe, kórházakba, iskolákba, szociális otthonokba.Ha szeretnéd, hogy a postafiókodban landoljanak bejegyzéseink, iratkozz fel itt!

1 671 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page