top of page
  • Pakuts Tamás

Mitől köhög a német szállodaipar manapság?

Frissítve: 2021. jan. 5.


Az elmúlt napokban a nemzetközi sajtóban is több cikk foglalkozott a németországi turizmus és a szállodaipar nem éppen rózsás helyzetével.


Korábban Németország számított az üzleti utaztatás legnagyobb nyertesének, szinte egyetlen más országban sem tapasztalható szállodai boom-ot láthattunk, a szállásárak az egekbe szöktek, mindenhol új, magas minőséget képviselő szállodák épültek, az új beruházásokhoz pedig szinte lehetetlen volt telket és építőkapacitást találni.Úgy tűnik, hogy mindennek most vége: az üzleti utazás is összeomlott a COVID hatására, de az amúgy erős német belföldi turizmus is romokban van. A német piacon az egyedi, különleges szállásokat kínálók sincsenek sokkal jobb helyzetben mint a többiek, még a valóban egyedi és tematikus 25hours hotelek sem érik el azt a szintet, hogy üzemi költségeiket fedezhessék.


A visszaesés drámai: a korábbi, 2019-ben országos szinten 70% feletti (71%) foglaltság 47%-kal csökkent az idei évben a német tudatosság, a belföldi turizmus propagandája és számos más, támogató intézkedés ellenére is. A problémák és a dilemmák hasonlók a magyarországiakéhoz: a nagyvárosi, de különösen a belvárosi szállodák konganak az ürességtől, de a belföldi gyógyvizes fürdők közelében, a tavak partján vagy északon a tengerparton a szállodák akár a 2019-es számaikat és áraikat is elérhették vagy meghaladhatták az év első kilenc hónapjának adatai alapján.


A nagy vesztesek a frankfurti, düsseldorfi, berlini, de más nagyvárosok szállodái és vendéglátása is. Ez azt jellemzi, hogy nemcsak a kisebb, független, hanem a nagyobb, láncokhoz köthető szállodák is veszélybe kerülhetnek, hiszen a német és nyugat-európai üzleti utazók, főleg a céges corporate szerződéseik miatt, illetve bizonyos törzsutas programok miatt is a nagyobb márkáknál foglaltak.


Az egyik első és szakmai szempontból is figyelmeztető jelzés arra, hogy Németországban sem tudja mindenki a helyzetet kezelni és a veszteségeket hosszab távopn finanszírozni, az a hesseni előkelőségek alapítványa által birtokolt ikonikus és már-már történelminek számító, láncoktól függetlenül üzemeltetett 121 szobás Grandhotel Hessischer Hof (Frankfurt am Main) luxusszálloda bezárása.


A németországi szálláskínálatra jellemző kisebb fogadók és panziók közül sokan a CORONA-krízis kezdete óta ki sem nyitottak és már áldozatul estek a csökkenő keresletnek és az alacsonyabb árszintnek. Ezek ráadásul sokszor inkább a vendéglátásuknak köszönhetően voltak nyereségesek, így a nyárba áthúzódó korlátozó intézkedések őket érintették leginkább.


A német turisztikai, szállodaipari szakmai szervezetek 2021-re is csak nagyon enyhe javulást remélnek a jelenlegi foglaltsághoz és árbevételekhez képest, azzal kapcsolatosan is csak mérsékelten bizakodóak, hogy 2022-ben a német turizmus elérheti-e a 2019-es szintet.Bizonyosnak tűnik a német kollégák szerint, hogy a szabadidős, számos szolgáltatást nyújtó szállodák térnek könnyebben és gyorsabban magukhoz, míg a Németországban nagy számban megtalálható, akár egy-egy speciális szegmens kiszolgálására megépített konferenciaszállodák fogják a leghosszabb ideig megszenvedni a válságot, valamivel könnyebben, de szintén komoly áldozatok mellett regenerálódnak a városi, kifejezetten üzletembereknek, vásárlátogatóknak épült házak.


Sokan arra hívják fel a figyelmet, hogy azok a szállodák és vendéglátóhelyek, amelyek képtelenek a megújulásra és a váltásra, azokat gyors csőd fenyegeti, a kisebb és közepes, komolyabb tartalékok nélkül üzemeltetett vállalkozások kitettsége 50% feletti, további negatív kihatással a beszállítókra és más szerződött partnerekre is.


Néhány szálloda irodaként, a co-workinggel konkurálva, de többletszolgáltatásokat ígérve vagy hosszú távú, albérlet-helyettesítő, azzal áraiban is versenyképes kiadással próbálja veszteségeit minimalizálni. Ez a nagyobb városokban, tartományi székhelyeken egy éppen elterjedőben lévő alternatíva az üzemeltetésre és esetlegesen a jövőre nézve is, mások a szállodákban elvárható szolgáltatások minimalizálása mellett munkásszállóként hasznosítják kapacitásaikat.


Mivel Németországban jelentős a bérlakások iránti kereslet és a kínálat nem is elegendő, ezért sok ingatlanbefektető és bérlakásüzemeltető cápa startra készen figyeli az ingatlanpiacot, hogy melyik gazdasági problémákkal küzdő házra csaphatnak le, hogy átalakítsák őket lakásokká, idősotthonná vagy egészségügyi intézménynek.A szerzőről:


Pakuts Tamás lassan 35 éve vesz részt aktívan a légiközlekedésben és a turizmusban, közel 20 éve pedig a szállodaiparban és a vendéglátásban is.


Vezetőként és tanácsadóként is több légitársaság működésére volt rálátása, ahogy szállodákéra, szállodaláncokéra és hajós társaságokéra is, ezek operatív működtetésében, válságkezelésében, fejlesztésében is sikeresen szerepet vállalva.


Jelenleg a világ számos országában van jelen kollégáival szakértőként, tanácsadóként, trénerként a szállodaiparban és a légiközlekedésben is, kollégáival számos új, nemzetközileg is figyelemre méltó projekt fejlesztésén munkálkodnak.

Ha szeretnéd, hogy a postafiókodban landoljanak bejegyzéseink, iratkozz fel itt!

3 788 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page