top of page
  • Oláh Zsolt

Szakmai gyakorlat Skóciában a COVID alatt

Frissítve: 2020. dec. 14.

Biztonság és luxus világjárvány idején a Skót felföldön. Avagy szakmai gyakorlat a COVID-19 idején.Másfél órányi autóútra Inverness-től, a skót 66-os út hegyvonulatai között található Skócia egyik legkülönlegesebb szállodája: The Torridon. Annak ellenére, hogy a koronavírus soha nem látott csapásként érte a szállodaipart, az újra nyitás óta a hotel 90%-os foglaltság felett üzemel. De hogyan képes ez az egykoron egyszerű vadászházház 5*-os minőséget biztosítani a korlátozások ellenére is?Amikor 2015-ben Károly herceg kezdeményezésére létrejött az 500 mérföldes Skót panorámaút (NC500), a Torridon mellett található The Torridon az utazók egyik legkedveltebb megállójává vált. Évente több mint 15000 vendég fordul meg a 31 szobás szállodába, nemcsak a Brit szigetekről, de a világ minden tájáról turisták ezrei keltek útra, hogy autóval, motorral vagy esetleg kerékpárral teljesítsék a festői szépségű körütat. Ebből adódóan a hotel vendégeinek közel 4/5-e brit, és 1/5-e amerikai, ázsiai, illetve európai volt a COVID előtt. Az utazási korlátozások azonban szinte lehetetlenné tették a nemzetközi turisták fogadását, amire a hotelnek reagálnia kellett.


Március 23-án a kapuk bezárása után a menedzsment a teljes arculat újra tervezése mellett döntött. Ez mind a marketingkommunikáció, mind pedig az éttermek és szobák arculatának megújulását eredményezte.

Továbbá amellett, hogy a NC500-as körút egyik kedvelt megállóhelye, számos szolgáltatással várják a mindennapokból menekülni vágyókat. Ennek bemutatása érdekében a BBC Amazing Hotels: Life Beyond The Lobby műsora egy külön részt szentelt a The Torridon bemutatására. A műsor Július 21-én került adásba, alig egy héttel az újranyitás után. Az összehangolt marketingakcióknak köszönhetően az év hátralevő részére szinte az összes szoba elkelt.


A hotel különlegessége talán leginkább abból adódik, hogy a luxust és az élményszerzést olyan egyedi módon párosítja, amelyre kevés szálloda képes. A vendégek nem csak a hegyek látványában gyönyörködhetnek, de szakképzett túravezető segítségével meg is hódíthatják azokat. Az aktív pihenésre vágyók számára hozta jött létre a Torridon Outdoors csapata, akik számos programot szerveznek nem csak a hotel vendégei számára, de a hotel dolgozóinak is, legyen szó evezésről, kerékpározásról vagy hegymászásról. Egy fárasztó nap után lehetőségünk van 365 whiskey és 120 gin közül válogatni a hotel whisky bárjában.


A blogbejegyzés írásakor a különböző korlátozások miatt alkoholt beltérben nem fogyaszthattak a vendégek, erre a hotel vezetősége padokkal körülvett tűzhelyeket hozott létre, így a vendégek továbbra is élvezhették a széles italválasztékot.A hotel másik nevezetessége az "1887" étterem, ahol fine dining várja a hotel vendégeit. Az étterem mellett található távcső pedig remek lehetőséget nyújt a vendégek számára az éjszakai csillaglesre. Távol a városok fényszennyezésétől csillagok ezreit figyelhetjük meg pár perc sétára a hoteltől. A hotel egyik legegyedibb ajánlata a vacsorával párosított csillagles, ahol egy szakértő által vezetett este során fedezhetjük fel az égboltot.Annak érdekében, hogy az idelátogató vendégek maximális biztonságban legyenek a hotel vezetősége az alábbi óvintézkedéseket vezette be: az eddigi 2 recepció helyett egy recepción tudnak becsekkolni az érkezők; a liftet egyszerre csak a közös háztartásban élők használhatják; mindenki számára kötelező a maszkhasználat az épületen belül (legyen az vendég vagy alkalmazott); számos kézfertőtlenítő pont van kihelyezve a hotel különböző helységeiben; a hotel éttermeinek asztalai biztonságos távolságban vannak elhelyezve egymástól; azon vendégek számára akik nem a hotelben szállnak meg, de asztalt szeretnének foglalni kötelezően ki kell tölteniük egy kontaktuskutatást segítő adatlapot.Az elzártság és az a tény, hogy a legközelebbi város másfél órányira van arra ösztönözte a tulajdonosokat, hogy amit csak tudnak saját maguk termeljék meg. Erre létrehoztak egy hektáros saját kertet, ahol nemcsak a konyha számára teremnek zöldségek és növények. A kerten belül találhatjuk a gin kertet, ahol a különböző fűszerekből és gyógynövényekból a hotel saját gin-t készít és szolgál fel a bárjaiban. Mindemellett saját állatfarmmal rendelkeznek, ahol sertéseket és felföldi szarvasmarhákat tenyésztenek. A kristálytiszta víznek köszönhetően, amely a hegyekből érkezik, a hotel vízellátása egész évben biztosított. Az energiafelhasználást okos eszközök alkalmazásával igyekeznek optimalizálni, a víz melegítését pedig fűrészporból nyerik, ami egy 350kw-os biomassza boilert működtet.A környezet, a minőség és a tulajdonosi háttér mellett a hotel 4. és egyik legfontosabb alapértéke a csapat és a személyzet. Amikor turizmus-vendéglátás hallgatóként a COVID alatt szakmai gyakorlatot kezdtem el keresni, óriási kihívás elé kerültem. Egy olyan iparágban kellett gyakornoki pozíciót találnom, amelyet talán a leginkább sújtott a világjárvány.


Annak ellenére, hogy a legbiztonságosabb megoldás egy Magyarországi gyakorlat lett volna, sajnos a személyes interjúnál tovább nem jutottam egyik megpályázott hotelnél sem. Ekkor eldöntöttem, hogy szerencsét próbálok és az előző évi tapasztalatok alapján Skóciában keresek állást. A véletlennek köszönhetően bukkantam a The Torridon nyitott pozíciójára, majd egy Skype interjú után már foglalhattam a repülőjegyemet. A teljes felvételi folyamat során folyamatos támogatást kaptam mind a HR mind pedig az étterem menedzsertől, akik előre elküldték a tréningem és gyakorlatom tervét. Annak érdekében, hogy a legjobbak legyünk a területünkön heti találkozók során az étterem menedzsere személyesen ad tanácsokat és visszajelzést a munkámról, amit eddig egy előző munkahelyemen sem tapasztaltam. Az első egy hónapom után pedig közvetlenül a hotel tulajdonosával beszélhettem át az eddigi munkámat, valamint azt, hogy mik a céljaim és ő hogyan segíthet ennek elérésében.


Habár távol van még a január és a szakmai gyakorlatom vége, ugyanakkor az eddig eltelt idő alatt rengeteg tapasztalatra tettem szert. Egy napig sem bántam meg, hogy 19-re lapot húzva egy külföldi szállodában próbáltam szerencsét, mert nap mint nap bepillantást nyerhetek abba, hogy hogyan működhet egy 5*-os szálloda biztonságosan egy világjárvány alatt.

A szerzőről:


Oláh Zsolt számára a gimnáziumi évei során vált világossá, hogy a vendéglátás és az éttermek világa az, amiben dolgozni szeretne, amikor is az utolsó másfél évben napi szinten készített és adott el ételeket az ismerőseinek. Annak ellenére, hogy mindez hajnali 3-as keléssel párosult, mindig szenvedéllyel csinálta a tanulmányai mellett. A gazdaságtudományi érettségi keretén belül egy mexikói étterem üzleti tervét készítette el, mint projektfeladat, majd a Corvinus egyetem hallgatójaként 2020-ban egy félévet töltött el Mexikóban a Tec de Monterrey egyetemén, ahol közelebbről is megismerkedhett a mexikói kultúrával és gasztronómiával.


Ha szeretnéd, hogy a postafiókodban landoljanak bejegyzéseink, iratkozz fel itt!

2 398 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page