top of page
  • Pakuts Tamás

Szlovéniából jelentjük: rend van a fejekben. Érezheted...

Frissítve: 2021. jan. 5.A szlovén szomszédaink köszönik és jól vannak. Rend van a fejekben, már ami a turizmust, a szállodaipart, a vendéglátást illeti. Nincs pesszimizmus, nincs negatív hangulat. Arccal előre tekintve bíznak a szezonban, nemcsak a tengerparton. És nincs COVID-pánik.

Bizonyos szabályok azonban remekül, fegyelmezetten működnek: bármilyen üzletbe, vendéglátóhelyre, szállodába is ha belépsz, akkor fertőtleníteni kell a kezedet (ja, ehhez mindenütt kötelezően adottak a feltételek). Mindez meglepő természetességgel működik is.

A magyar-szlovén határon egyszerű átjutni, magyar oldalon teljesen szabad és ütemes az átjutás, a szlovén oldalon is csak forgalomlassítás melletti szemrevételezés történik, elsősorban a nem EU-s utazókat „szűrik ki” alaposabb ellenőrzésre. (2020.június 19.-től újra szigorúbban ellenőrzik a Szerbiából és Bosznia és Hercegovinából érkezőket, mivel a múlt heti megnövekedett koronavírusos megbetegedések száma kizárólag az ezekből az országokból érkezőkre vezethető vissza Szlovéniában, de Horvátországban is.)Ljubljanába visszatért az élet, ha nem is a „békeidők” hömpölygő tömegével, de így a város szépsége és remek vendéglátása is sokkal jobban élvezhető. A vendéglátósok nem panaszkodnak, a helyiek, akik amúgy is jó vendégek voltak, örömmel költenek az „itthon otthon” szemlélet jegyében. De örülnek minden nyilvánvalóan külföldinek, így nekünk is: segítőkészek, udvariasak. A szlovének mindig is jó vendéglátók voltak és talán még inkább azzá is váltak.
Nyitva a piac, remek és irigylésre is méltó felhozatallal és minőségben. Itt könnyű lenne vegánnak vagy vegetáriánusnak lenni, de a húsevők is megkaphatnak bármit: kecskét vagy akár lóburgert is. És a helyi örömmel és tudatosan fogyaszt, a hétvégi piac kiülős hangulatát kiélvezve.Megnyitottak a látnivalók, működnek a kiállítások és a múzeumok. Itt is azonban szem előtt és természetes módon működik a védekezés: kézfertőtlenítés minden belépéskor és akár termenként is. Mindehhez mindenütt makulátlanul tiszta és ingyenes mosdók további kézfertőtlenítési lehetőséggel. Itt már tapasztaltunk kedvezményeket, illetve ingyenes látogatási lehetőséget és becsületkasszát is, a cél egyértelmű: államilag generált eszközökkel segíteni a vállalkozókat, hiszen az ezeket az élményeket meglátogatók megisznak egy kávét, megesznek egy krémest (vitatkozhatunk persze róla, hogy melyik nemzeté: horvát, szlovén vagy magyar-e a süteményeredete), eltöltenek egy éjszakát valahol...Megfontolandó és követendően okos a szlovének stratégiája: az árspirált nem engedik el lefelé, a tavalyi árakat tartják tudatosan és következetesen. A vendégek pedig mindezt örömmel veszik tudomásul.A szálláshelyek ugyan már éledeznek, de itt látszik még az elmaradó turista- és átutazó tömeg, bár már megjelentek a németek, a csehek és a szlovákok, főképpen átutazóként a Kvarner-öböl vagy Isztria felé.


Sok szálloda Szlovéniában is most ébred újra Csipkerózsika-álmából, különösen sok nagy és neves, míg a brand-semlegesek közül többen, éppen a biztonságra és a tisztaságra apellálva, de jó és minőségi szolgáltatásokkal mindezt sikeresen kiegészítve sikeresen túlélték ezt az időszakot. Ilyen például a ljubljanai Atelier Hotel, ahol mi is megszálltunk és a következőkben a szállodáértékeléseink között is megtalálható lesz.


Az utak a korábban megszokott jó állapotban használhatók, autópálya-matrica magyar oldalon az átlépés előtt a benzinkutakon, a Magyar Autóklub ügyfélszolgálatánál is beszerezhető, de az átlépést követően a MOL első szlovén kútján is. Ennek meglétét néhányszor forgalomlassítással profi módon ellenőrzik. Az üzemanyag a magyarországiéhoz hasonló áron, de az egész országban max. 2 eurocent árdifferenciával vásárolható, így a magyar autópályákon tapasztalt benzinkúti hiéna szemlélettől, azaz az akár 70-80 forintos lehúzástól itt nem kell tartani, illetve nem kell emiatt letérni sem, így gyors a haladás. Ésszerűtlen felújítások sincsenek a szezonban és megbízhatóan jó a kitáblázottság, ha valaki még nem GPS-alapon utazna.

Aki Horvátország felé készül Szlovénián keresztül az azért készüljön fel arra, hogy csúcsidőben már szlovén oldalon hosszabb sorok alakulnak ki minden átkelőnél a tenger közelében, ez akár másfél órás is lehet. A szlovén kiléptetés formális, a horvát oldalon ellenőrzik és regisztrálják a beutazók dokumentumait, előny, ha a horvát előzetes regisztráció már készen van, azzal ugyanis meggyorsíthatjuk a belépésünket.


Mi már Horvátországban élvezzük a nyarat, holnap innen is jelentkezünk és visszaúton is biztosan betérünk Szlovéniába, talán megcélozzuk majd a Bledi tavat és/vagy Maribort is.

A szerzőről:


Pakuts Tamás lassan 35 éve vesz részt aktívan a légiközlekedésben és a turizmusban, közel 20 éve pedig a szállodaiparban és a vendéglátásban is.


Vezetőként és tanácsadóként is több légitársaság működésére volt rálátása, ahogy szállodákéra, szállodaláncokéra és hajós társaságokéra is, ezek operatív működtetésében, válságkezelésében, fejlesztésében is sikeresen szerepet vállalva.


Jelenleg a világ számos országában van jelen kollégáival szakértőként, tanácsadóként, trénerként a szállodaiparban és a légiközlekedésben is, kollégáival számos új, nemzetközileg is figyelemre méltó projekt fejlesztésén munkálkodnak.

Ha szeretnéd, hogy a postafiókodban landoljanak bejegyzéseink, iratkozz fel itt!

2 008 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page