top of page
  • Pakuts Tamás

Visszakapta-e valóban a turizmus és a vendéglátás az annyira vágyott szabadságát?Április végén, amikor elkezdődött a vendéglátásban a visszarendeződés, azaz első lépésként az újra-nyitás a teraszokra való kiülés lehetőségével, mindannyian óvatosan figyeltük, hogy mi történik majd, felkészült-e a szakma, azaz a vendéglátás arra, hogy újra szolgáltathat, szabadulva valamelyest a futárcégek kénye-kedvének kitettségétől és a dobozokba tuszkolt ételcsodák ablakon keresztüli, kicsit illúzióromboló, elidegenítő folyamataitól.


A kormányzati kommunikáció egyértelmű volt, hogy az oltottak száma fogja a kormányzati intézkedéseket meghatározni, különösen, ha a korlátozások enyhítéséről, könnyebbítésekről lesz szó, de ahogy rohamosan közeledtek a számok a nyitás feltételéül szabottakhoz, egyre több és egyre kétségbe esettebb hirdetést lehetett olvasni, amikben neves és kevésbé ismert vendéglátóhelyek kezdtek személyzeteket keresni: mosogatókat, konyhai kisegítőket, de szakácsokat, cukrászokat, néhány helyen még a séfet, a teremfőnököt és az üzletvezetőt is csak a legutolsó pillanatban kezdték el keresni. Ez pedig nem volt igazán jó jel azoknak, akik ismerik, hogy hogyan is működik a jó és profi vendéglátás. Az egyik legismertebb álláskereső portálon a vendéglátás területén kínált pozíciók száma hirtelen a négyszeresére emelkedett.


Rögtönzés nélkül persze, hogy nem működik semmi a vendéglátásban és a turizmusban, de egy összeszokott csapat meggyőzőbb, hatékonyabb és eredményesebb is tud lenni, mint a csupa beugrósból és szakmán kívülről behúzott alkalmi munkaerővel próbálkozó, a piacát éppen újra meghódítani és visszaszerezni szándékozó vállalkozás.


A szétszéledt csapatok összekovácsolása mellett azért olyan kihívásokkal is szembe kellett nézniük a vendéglátósoknak, mint a gépek és berendezések működőképessége, a beszállítókkal való ismételt kapcsolatfelvétel, az esetleges elmaradások rendezése és egy sok ismeretlenes egyenletben jól eltalálni a készletek feltöltését és a friss áruk rendelését is. Emellett tudomásul kellett venni, hogy néhány régi partner már nem veszi fel a telefont, új alternatíva pedig kevés van.


Nem volt zökkenőktől mentes a kezdet, azaz az újra-kezdés, amikor még nagyon nem állt össze a puzzle. Fájó volt még ezek tudatában is megtapasztalni, hogy az egyik vidéki, kedvenc, ikonikus vendéglátó terasza a suta, kezdő feelinget árasztotta, az étel és a kiszolgálás minősége olyan volt, hogy nem szívesen döngölném földbe azt, aki régebben sokat tett a környék gasztronómiájának fejlődéséért. (Legyen zárójelben: mindenre alkalmatlan, felkészületlen, ápolatlan pincérek, belassult konyha, hidegen tálalt leves, ami csak forrón lett volna jó, a Calzone közepén még fagyott maradt a reszelt mozarella, de a tészta már égett volt…). Budapesten, a Liszt Ferenc téren sem volt sokkal jobb a helyzet egy nappal később, itt is érezhető volt a megfelelő motiváció hiánya a személyzet részéről, a teraszon a melegítők nem működtek, illetve nem akarták őket bekapcsolni, aztán a háttérben hallhattuk, hogy a nap végén az utolsó vendégeknek már nem akarnak palackot cserélni – bár ezt az információt nem nekünk szánták.


Ezen meggondolásból a szúrópróba értékeléseit az első napokban még pihentettük és május első hetétől tapasztaltakat fogjuk megjelentetni, az értékelés szempontjait is ismertetve.


Részletesebben meghallgathatók az elmúlt hetek-hónapok történéseivel kapcsolatos gondolataink a szalloda.blog hangos havi kiadásában a youtube-on.


Klikkelj a képre, hogy meghallgathasd témáinkat - 40 perc a következőkről:


0:00:00 A belföldi szállodák Pünkösd után

0:02:40 A munkaerőpiac helyzete a turizmusban most

0:04:38 A védettségi igazolvány helyzete itthon, a turizmusban és a vendéglátásban

0:09:04 MTÜ: Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia

0:17:49 A sármelléki repülőtér sorsa

0:25:43 A Budapest Airport ügyei + Horvát repterek "csodái"

0:36:16 A Belavia sorsa a Ryanair-ügy után

0:38:09 Budapest turimusának nehéz helyzete2021. június 14.-től a folyamatos ösztönzést elfogadva már hétköznaponként, naponta legalább egyszer jelentkezünk a turizmusban, a szállodaiparban dolgozók számára releváns tartalmakkal és mystery-check-ekkel.


Ha még nem iratkoztál fel, vagy vannak kollégáid, akiknek ajánlanád, elég csak erre a gombra nyomni:A szerzőről:


Pakuts Tamás lassan 35 éve vesz részt aktívan a légiközlekedésben és a turizmusban, közel 20 éve pedig a szállodaiparban és a vendéglátásban is.


Vezetőként és tanácsadóként is több légitársaság működésére volt rálátása, ahogy szállodákéra, szállodaláncokéra és hajós társaságokéra is, ezek operatív működtetésében, válságkezelésében, fejlesztésében is sikeresen szerepet vállalva.


Jelenleg a világ számos országában van jelen kollégáival szakértőként, tanácsadóként, trénerként a szállodaiparban és a légiközlekedésben is, kollégáival számos új, nemzetközileg is figyelemre méltó projekt fejlesztésén munkálkodnak.2 512 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page