top of page
  • Pakuts Tamás

Másképp választunk-e ezentúl szállást?

Frissítve: 2021. jan. 5.

A COVID-19 negatívan hatott a turizmusra, de megváltoztak az utazók elvárásai, igényei is ennek következtében


Ebben a bejegyzésünkben azoknak az utazóknak a COVID-19 következtében megváltozott, illetve módosult preferenciáiról írunk, akik 2019-ben legalább 4 alkalommal utaztak külföldre 3-3 napra és 500 Eurót meghaladó költségvetéssel (per fő per alkalom), de emellett legalább 1 alkalommal belföldi 2 éjszakás tartózkodást is igénybe vettek.


Posztunkban csak a magyar utasok válaszait elemezzük (több mint 1000 fő), de a megkérdezésben részt vevő és a szomszédos országokbeli (osszesen több mint 3000 horvát, szerb és szlovén) utazók válaszai sem térnek el markánsan, +/- 4% tartományon belül mozognak.


Az utazók válaszaiból és visszajelzéseiből jól látható, hogy egy szálláshely kiválasztásánál az ár mint döntést befolyásoló tényező veszített idén a koronavírus hatására a fontosságából, ezzel azonos mértékben nőtt viszont a kategória (első sorban is a négycsillagos) iránti igény illetve bizalom. A megkérdezettek többsége hangsúlyozta, hogy itt hivatalos minősítésre és már nem az online-közvetítők megítélésére vagy a szállások önminősítésre gondolnak.


Lényegesen csökkent a döntési tényezőkben a wellness-szolgáltatások kínálata, a COVID-helyzet következményeként egyeseknél kifejezetten negatív tényezővé vált.


Míg korábban a szálláshelyek lokációja (ha rendelkeztek wellness-részleggel és a vendégek vélemények alapján jónak értékelhető svédasztalos kínálattal is) kevésbé volt fontos és a megközelíthetőség sem játszott szerepet. A világjárvány következtében ezek a faktorok kiemelten fontossá váltak.
A lokáció esetében a megnevezett szempontok között gyakran szerepel az egészségügyi szolgáltatások, gyógyszertár elérhetősége,a természeti környezettel vagy a látnivalókkal azonos mértékben.
A megközelíthetőségnél az autóval való elérhetőség mellett a vasúti illetve autóbuszos elérhetőség is komolyabb szemponttá vált. Egy esetleges veszélyhelyzetben elvárás az utazók részéről, hogy a szálláshelyeket a legrövidebb időn belül biztonságosan hagyhassák el.Csökkent a félpanzió vagy a teljes ellátás, különösen is a svédasztalos étkezések jelentősége a szálláshelyek közötti választásban. Itt a megváltozott higéniai és minőségi elvárosokra is hivatkoztak a válaszadók, illetve a korábbi rossz tapasztalataikat is megemlítették.
A kiválasztott szálláshelyek tényleges lefoglalását támogató tényezők közül az aktuális kormányintézkedéseknek is köszönhetően a Szép-kártyával történő fizetés lehetősége, de még a bankkártyás fizetés iránti igény is jelentősen nőtt, ahogy drámaian a rugalmas lemondás iránti is. Ezeknél a pénzügyi biztonságot és a garantált,

a garantált, problémamentes visszatérítés lehetőségét említették meg a megkérdezettek közül a legtöbben egy esetleges, bármely fél vagy kormányzati intézkedés miatti lemondás esetén.

Meghatározó szempont az egyszerű ügyintézés, foglalás, lemondás lehetősége, elsősorban online. Itt is újdonság, hogy a válaszadók jelentős többsége inkább közvetlenül és nem a nagy nemzetközi és hazai portálokon foglalna, ezzel is tudatosan támogatva a szálláshelyeket.
Ahogy a választásnál az ár helyett a minőség és megbízhatóság lett a fontosabb tényező, ezzel összhangban a kuponos és a kedvezmények, ajándék szolgáltatások iránti “vadászat” is visszaszorulóban van, de a gyermekkedvezmények illetve a gyermekek ingyenes elhelyezése iránti kereslet nem.


Következő posztjainkban majd a szálláshelyek és szállodák szobáival és a vendéglátással foglalkozunk és elemezzük a megváltozott utazói igényeket.

Biztosak vagyunk benne, hogy azok a szálláshelyek, amelyek az átmeneti leállás alatt képesek voltak megújulni, lépéselőnyben lesznek a belföldi piac meghódításában, ahogy azok is, amelyek az elmúlt hetekben törzsvendégeiket folyamatosan informálták és felkészültek a közvetlen, az utazási portálok nélküli foglalások kezelésére.A szerzőről:


Pakuts Tamás lassan 35 éve vesz részt aktívan a légiközlekedésben és a turizmusban, közel 20 éve pedig a szállodaiparban és a vendéglátásban is.


Vezetőként és tanácsadóként is több légitársaság működésére volt rálátása, ahogy szállodákéra, szállodaláncokéra és hajós társaságokéra is, ezek operatív működtetésében, válságkezelésében, fejlesztésében is sikeresen szerepet vállalva.


Jelenleg a világ számos országában van jelen kollégáival szakértőként, tanácsadóként, trénerként a szállodaiparban és a légiközlekedésben is, kollégáival számos új, nemzetközileg is figyelemre méltó projekt fejlesztésén munkálkodnak.

Ha szeretnéd, hogy a postafiókodban landoljanak bejegyzéseink, iratkozz fel itt!

3 120 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page