top of page
  • Pakuts Tamás

Nyerésre állhat a belföldi turizmus Magyarországon?

Frissítve: 2021. jan. 5.

Bármilyen hihetetlennek tűnik, de a COVID-krízist meglovagló ügyeskedők mellett a hazai, a vidéki turizmus is nyertese lehet a helyzetnek, ha…Sokan emlékeznek még arra, amikor a 2008-as válság bekövetkezett, akkor a németek jártak elöl jó példával, hogy a saját, már a túlturistásodásnak és az éledő és növekvő fapados tömegeknek kitett turizmusukat a belföldi tartózkodásokat támogató kampányokkal és intézkedésekkel megkíméljék a túlzott negatív hatásoktól.


Számos ország követte ezt a példát, ennek azonban feltétele volt, hogy a belföldi szálláshelyek és szolgáltatások alkalmasak legyenek a néha a turistákétól jelentősen különböző helyi igények kiszolgálására, illetve legyen kultúrája és fizetőképes országon belüli kereslete is ennek.


A 2020-as COVID-hatás azonban sokkal nagyobb ütést gyakorolt világszerte a gazdaságra és a turizmusra, beleértve a szállodaipart, a folyami és tengeri (szálloda)hajózást, a vendéglátást, a személyszállítást (vasút, autóbuszos szállítás, légiközlekedés, hajózás, egyéb személyszállítási formák) mint az bármikor korábban elképzelhető lett volna. Sokan azért nevezik ezeket háborús állapotoknak, mivel ezekben az iparágakban ilyen mértékű visszaesés csak a világháborúk alatt volt tapasztalható.


Az Európai Bizottság a napokban közzétette előrejelzéseit az idei és a jövő évre, ami itt olvasható: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/ip125_en.pdf


Legalább ennyire hasznos és jól használható információkat tartalmaz a szakemberek és számokat értők számára a Nemzetközi Valutaalap (IMF) helyzetértékelője: https://www.imf.org/en/Publications/WEO/Issues/2020/04/14/weo-april-2020


A dokumentumból egyértelműnek tűnik, hogy a helyzetnek leginkább kitett országok között általában azok találhatók meg, amelyeknél az ipari termelés mértéke és aránya elmarad az úniós átlagtól és/vagy a turizmusból származó bevételek a nemzetgazdaság összes bevételeinek legalább 20%-át teszik ki.


Magyarország és Málta annak ellenére szerepel az alacsony kitettségű országok között, hogy erős a turizmusuk. Horvátország viszont a 20%-ot meghaladó turisztikai bevételei és az alacsony ipari termelése miatt a veszélyeztetett kategóriába soroltatott.


Március utolsó és április első napjaiban partnereinkkel együtt egy négy országra (Horvátország, Magyarország, Szerbia és Szlovénia) kiterjedő, reprezentatív felmérésben vettünk részt, ami világos képet fest arról, hogy hogyan változhat meg a kereslet, illetve, hogy hogyan és milyen rapid módon módosulhatnak a célcsoportok és igények a jelenlegi és hasonló helyzetekben.A megkérdezettek a potenciális utazók közül kerültek ki a régió minden egyes országában az alábbi szempontok szerint:

- A megelőző évben legalább 4 alkalommal, min. 3 napos utazást tettek külföldre

- Utazásonként és fejenként legalább 500 Eurót költöttek (együttesen közlekedésre, szállásra, étkezésre, élményekre és vásárlásokra)


Jól látható, hogy megközelítőleg azonos összeget költenek el az utazók mind a négy országban szállásra, étkezésre, élményekre és vásárlásokra, a különbség a közlekedési, első sorban is a légiközlekedési szolgáltatások áraiból adódik, mivel a többi országénál markánsan kedvezőbb árak a magyar utazóknak Budapesten, illetve a nyugat-magyarországi régiókból utazóknak Bécsből is rendelkezésre álltak. A közlekedési költségek jellemzően magasabbak voltak a szomszédos országokban, közülük is a legmagasabbak Szerbiában.
Magyarország turisztikai szempontból a jelen krízishelyzetben az összes turisztikai szolgáltatást tekintve is különleges helyzetben van, annak ellenére is, hogy a beutazók szinte teljes mértékben elmaradtak a 2.negyedévben és a 3. és 4. negyedévben is drasztikus, a 60%-ot meghaladó csökkenés lesz tapasztalható: a fapados tömegek, a hajós turisták, az AirBnB-s vendégek és a hostellakók körében is.


Szemben például a Baltikummal - Magyarországon és a környező országokban a “szomszédlátogatás” (más, 1-2 óra alatt bármilyen közlekedési eszközzel elérhető országok) mellett mindig is meghatározó volt a belföldi turizmus.
A közvéleménykutatás magyar válaszadói –egyébként hasonlóan a szomszédos országokéhoz- összegszerűen és nominálisan magasabb összeget költenének szállásra és étkezésre, élményekre az elköltendő keret csökkenésével arányosan ugyanolyan százalékot.A megszorításokat a közlekedés, ezen belül is a légiközlekedés körében illetve az ajándéktárgyakra és az utazások során kevésbé fontos termékekre elkölthető keretnél érvényesítik a fizetőképes magyar utazók.A magyar utazók a felfedező típusú, külföldre irányuló utazások helyett a belföldi tartózkodásokat részesítik jelenleg előnyben, ezen belül is a vidéki, megbízható, barátságos, családias szálláshelyeket és szolgáltatókat. A trend lényegében “helycserés támadás”, arányaiban felcserélődik a belföldi és külföldi utazások iránti igény.


Következő blogbejegyzéseinkben kitérünk majd a megváltozott utazói igényekre is, hogy megkönnyebbítsük a szállás- és vendéglátóhelyek felkészülését.


Nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy lássuk: óriási lehetőséget kaphatnak a vidéki turisztikai szolgáltatók, éttermek, attrakciók és szálláshelyek és az elmúlt években a főképp Budapestre jellemző számok a Balaton után minden megfelelő kínálattal rendelkező desztinációkat is elérjék, míg Budapest lehet a sereghajtó sok szempontból is.A szerzőről:


Pakuts Tamás lassan 35 éve vesz részt aktívan a légiközlekedésben és a turizmusban, közel 20 éve pedig a szállodaiparban és a vendéglátásban is.


Vezetőként és tanácsadóként is több légitársaság működésére volt rálátása, ahogy szállodákéra, szállodaláncokéra és hajós társaságokéra is, ezek operatív működtetésében, válságkezelésében, fejlesztésében is sikeresen szerepet vállalva.


Jelenleg a világ számos országában van jelen kollégáival szakértőként, tanácsadóként, trénerként a szállodaiparban és a légiközlekedésben is, kollégáival számos új, nemzetközileg is figyelemre méltó projekt fejlesztésén munkálkodnak.

Ha szeretnéd, hogy a postafiókodban landoljanak bejegyzéseink, iratkozz fel itt!

6 170 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page