top of page
  • Pakuts Tamás

Mi lesz Veletek, Szállodák? Mi lesz Veled, Turizmus?

Frissítve: 2021. jan. 5.


Senki nem hitte el, hogy ami 2008-ban egyszer már megtörtént, annál rosszabb is jöhet még. Elvakított mindenkit a fénysebességgel bővülő igény: az elmúlt 3 évben megduplázódtak a régió szálláshely- és vendéglátókapacitásai.


A kiszolgáló iparágak (fapados légitársaságok, olcsó busz- és vonatjáratok) gyors és a kiéhezett utazói tömeg pénzügyi helyzetéhez (erősen budget, azaz olcsó) igazított reakcióival és szolgáltatásaival olyan helyzetet teremtettek, mint a hólabda effektussal működő és/vagy MLM-típusú értékesítési rendszerek, azaz tudható volt, hogy egyszer kipukkanhat ez a lufi. Nem tudtuk pontosan, hogy mikor és mennyire, de néhányan azért a turisztikai szakemberek közül készültünk erre, hangot is adtunk sokszor annak, hogy szükség lenne B- és C-tervekre, de mindig lehurrogtak bennünket.


Pedig az első sikolyok már néhány éve hallhatók voltak: Amszterdam már hivatalosan is a túlturistásodás (overtourism) ellen hozott intézkedéseket az elmúlt 2 évben, számos városban (München, Berlin, Párizs, stb.) a szürke és fekete bevételek melegágyának számító és az ingatlanpiacot (hosszútávú lakásbérletek, ingatlanárak) irreálisan befolyásoló AirBnB illetve általánosságban is a rövidtávú lakáskiadás drasztikus szabályozásával megkísérelték jelezni: baj van.


Mintegy három évvel ezelőtt egy szakmai konferencián feltettem a kérdést, hogy a kontroll nélkül beáramló olcsó és híg, valójában tényleges fizetőképes keresletet sem jelentő, javarészt a fapadosok agresszív piaci fellépése és szabályozatlan versenye miatti, az esztelen és az üzemeltetés költségeit sem fedező repülőjegyárak és az olcsó buszos társaságok által is generált hátizsákos tömegek kedvezőtlen hatása visszaüthet-e úgy, hogy a légitársaságokéhoz hasonló túlkínálatot és ezáltal minőségromlást, továbbá lefelé ható árspirált, ezzel pedig a szürke és fekete gazdaság bővülését eredményezheti mindez, elsősorban a szállodaiparban, a szálláshelyek esetében, de ilyen negatív kihatással a vendéglátásra és más üzletágakra is.


Anno ezekre a gondolatokra még csak felhördült a szakmai és üzleti vaksággal küzdő közönség, a következő kérdéskörömmel pedig magamra is haragítottam őket, volt aki nyomatékot is adott annak, hogy jobb lenne, ha nem hangoztatnám ezt a véleményemet, mert az kedvezőtlenül hathat a gazdaságra és a turisztikai iparágakra összeségében.


Ezek a kérdések a következők voltak:


- Tudjuk-e, hogy ez a kontroll nélküli turistaáradat milyen egészségügyi kockázatokat jelenthet és felkészültünk-e ennek a kezelésére?


- Milyen bűnügyi, rendészeti, biztonsági többletkockázatot jelenthet ez a megnövekedett utazói létszám, különösen az illegális bevándorlás, a prostítució, a kábítószerforgalmazás és fogyasztás, a szexuális bűncselekmények területén?


Emlékszem a döbbent és felháborodott arcokra, akik csak a pillanatot, a csilingelő forintokat és eurókat számolták és büszkén sétálgattak az éppen megszerzett, még épülő, de már előre kiadott szállodáik és apartmanházaik előtt.


Hát ők lettek a jelen helyzet vesztesei. Ha csak nem képesek funkciót váltani. Ahogy vesztesek lettek a légi- és buszos fuvarozók. Ezekre majd egy későbbi blogbejegyzésben bővebben kitérünk.


De vannak-e nyertesek? Vannak, illetve lehetnek. Azok a vidéki, kisebb, minőségi szállást nyújtó panziók, kisebb szállodák lehetnek az igazi nyertesei a mostani helyzetnek, ahol a nyugalom, az intimitás, az alváskomfort mellett jó minőségű, ellenőrzőtt, illetve ellenőrizhető, lehetőleg helyi beszállítóktól, kistermelőktől származó élelmiszerekből készül a hagyományos ízeket újra felidéző, de a tudatos, egészséges étkezés igényeinek is megfelelő étel, ahol elegendő szabadidős lehetőség áll rendelkezésre.Elmúlt az unatkozós, céltalan wellness- és svédasztal-zabálós tartózkodások időszaka.
A következő blogbejegyzéseinkben kitérünk majd részletesen az új trendekre, a megváltozott igényekre, amiket partnereink reprezentatív, több országban elvégzett közvéleménykutatási eredményeire mutatunk be.


Eljött a szállodák, panziók, szálláshelyek számára az újragondolás, a megújulás lehetősége és a belföldi, a vidéki turizmus lehet az egyik új és legnagyobb nyertese a jelen helyzetnek.A szerzőről:


Pakuts Tamás lassan 35 éve vesz részt aktívan a légiközlekedésben és a turizmusban, közel 20 éve pedig a szállodaiparban és a vendéglátásban is.

Vezetőként és tanácsadóként is több légitársaság működésére volt rálátása, ahogy szállodákéra, szállodaláncokéra és hajós társaságokéra is, ezek operatív működtetésében, válságkezelésében, fejlesztésében is sikeresen szerepet vállalva.


Jelenleg a világ számos országában van jelen kollégáival szakértőként, tanácsadóként, trénerként a szállodaiparban és a légiközlekedésben is, kollégáival számos új, nemzetközileg is figyelemre méltó projekt fejlesztésén munkálkodnak.

Ha szeretnéd, hogy a postafiókodban landoljanak bejegyzéseink, iratkozz fel itt!

4 612 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page