top of page
  • Singer Ádám

A szállodaipar és a turizmus en bloc válsága (Mit is gondol az építész?)

Frissítve: 2020. nov. 10.

Felborult a világ nemrégiben szupernemzetközi szupercsúcsrajáratott turizmusa


Hiszen ismeretlen országokban (vagy akár vidéken) még veszélyesebbnek tűnik, hogy elkapunk valamit és kockázatos is, ha nem éppen garantált a két hét lockdown.
Sokan ötletelnek hogyan kell készülni a post-pandémiára, alapvetően igen, lehet és kell, de ez egy elmúló veszély, ha nem is változtatunk majd visszaáll minden és előbb utóbb elfeledődik.


A szállodaipar és a turizmus en bloc válságban van. (Nem sorolom ide az üzleti turizmust, ami azért dőlt be, mert éppen nincs mivel repülni és hol megszállni, hosszútávon pedig az alapléte kérdőjeleződött meg a konferenciahívások hatékonyságának megmutatkozásával).


Tapasztalataimból kiindulva és reményeimnek hangot adva, szerintem lesz egy fontos és jó hatása ennek a válságnak is mint minden másiknak: tisztítótűzként hat!

Most is látható már, hogy azok a hotelek indulnak újra sikerrel, azokban bízik az utazó (dominánsan belföldön még) ami minőségi, tiszta, ahol igényes a kiszolgálás, jó az étel, ami élményt és kényeztetést nyújt. És van egyedisége, mondandója, szív és lélek járja át: egy szóval MINŐSÉG. Igen, a tisztítótűz sokan reméljük, minőség növekedést hoz!Hiszen ne feledjük, miért is utazunk “nyaralni"? Élményt szerezni, a napi feladatok monotonitását megszakítani, és rohanó életünket kényeztetéssel-élménnyel-értékkel-(értelemmel?) ergo minőséggel feltölteni.

És számomra itt az igazi kérdés: mi ad élményt? Designerként hogyan lehet élményt tervezni? Természetesen egy fél élet válasz keresését és eredményeit nem lehet pár sorban szummázni, de legyen a kompakt válaszom hogy a "helyszínnek megtalálni a karakterét, majd izgalmassá tenni, mindezt úgy hogy az agyunk emlék-adatbázisának elrejtett mélységeit stimuláljuk!"

Mit is jelent ez? Azt élvezzük: ami minőségi, ami új, ami izgalmas, amire majd sokáig emlékszünk, mert hiszen “más". Viszont olyan nincs, hogy új! Ez egy fontos kulcspont a gondolatmenetben…


Az internet és hiperkommunikáció korában 10 másodperc alatt képeket, videókat, blogokat, sztorikat találunk a legtávolabbi helyekről, a legismeretlenebb tájakról, távoli kultúrákról, mindenről!


A vizuális és fejben felépített élmény effektíve instant meg is tud születni, ha ráguglizunk egy adott uticélra, így kicsit amolyan flow-szerűen át is éljük azt…Tehát, prekoncepciót alkotunk és elképzeljük milyen lesz ha majd ott leszünk! És igen, amikor döntés születik az utazásról, ez alapján keresünk a foglaló motorokon is. Az a fajta tematikus hotel, ami ezt a prekoncepcionált élményt kommunikálja minél szélesebb sávon, megnyeri a versenyt! Oda foglal az utazó.És a jó hír, ha ez tudatos, és meg tud mutatkozni nemcsak a B-betűs foglalásgenerátor fotóin, hanem az valóságban is komplexen tervezett és szolgáltatott élményt ad a hotel. A B-betűs és a szájhagyományozott visszajelzés is generálja majd a sikert, és ami fontosabb, visszatérő lojális vendégkört.

Tehát nincs más feladat mint megtalálni a prekoncepcionált képet egy adott lokációban, majd annak megfelelni. Úgy tervezni a teljes arculatot, hogy mindenből ez a kép, ez az élmény áradjon. Ez persze nem kis feladat, mert figyelem! - ez nem csak belsőépítészet meg logó… És mi van ha nem egyértelmű, mi a prekoncepció, vagy nincs? Itt indul a stratégia alapú identitás tervezés, mert ott is van egyedi élmény, sőt ott igazán, ahol senki sem hinné… Így lehet extra üzleti sikerrel extra élményt okozni a vendégnek….

A szerzőről


Singer Ádám, a BMGE-n végzett építészként (részben a francia nyelvű mérnökképzésben) építészként 2006-ban és friss lebdülettel meg is alapította a Singer Építésziroda Kft.-t.


2016-ban az Év Enteriőr Tervezője díjat, 2019-ben Az év háza díjat kapja meg.


2016-2019 között a Gastro design többszörös, több kategóriás díjazottja. Számtalan sikeres vendéglátóhely- és szálloda köszönheti neki az építészeten és belsőépítészeten túl sztoriját és szellemiségét itthon és külföldön is.

Ha szeretnéd, hogy a postafiókodban landoljanak bejegyzéseink, iratkozz fel itt!

2 667 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page