• Pakuts Tamás

Hogyan utazz Zakintoszra – azok a fránya előkészületek, ha az utolsó pillanatban döntesz…Csütörtökön (06.17.) kitaláltuk, hogy vasárnap (06.20.) elutaznánk egy hétre, viszonylag low budget-en. Az első, amivel szembesülnünk kellett az az volt, hogy az utazási irodáknak Magyarországon lényegében tényleges last minute kínálata most nincs. Bécsből lett volna a restplatzboerse.at vagy a 5vorFlug.de oldalakon is, de a schwechati repülőteret még nem egyszerű autón vagy szervezett transzferen kívül mással elérni, mivel a Flixbus csak napi 1-2 járattal üzemel és ez eléggé le is szűkítette volna a lehetőségeket, a Student Agency buszai sem járnak még, a vonatközlekedés sem az igazi még, a bécsi CAT (City Airport Train = reptéri vonat) sem indult még el. Igazából nem is a szervezett utazás lett volna a cél, de néha szemesnek áll a világ…


Így megragadtuk a Wizz Air egyik push up üzenetében hirdetett lehetőséget és vettünk 2 jegyet Zakynthosra, ahol még nem jártunk. A magyar utazási irodák közül kevesen szerveznek ide utat, ezt poztívumként vettük. A Wizz Air menetrendje (vasárnap kora délutáni indulás Budapestről és kora esti érkezés vissza a szigetről) ideális bárkinek. A Wizz Air Budapestről egyébként hetente kétszer (csütörtökön és vasárnap) repül, de mire ez a bejegyzés megjelenik, addigra az utazási irodák által bérelt charter is elindul szombatonként Magyarországról. A Ryanair is beszáll július elejétől heti két zakintoszi járattal (hétfőn és pénteken) az árversenybe Budapestről. Meglepő, hogy nem azonos napokon és közel azonos időkben repülnek a fapadosok. Emellett érdemes a bécsi repülőtér kínálatát is megnézni.


A Wizz Air ugyan ajánlotta, hogy a mobil applikációban 15% kedvezményt ad, az természetesen a foglalás napján reggel (06.17.) nem működött, még az online fizetés is akadozott, a tranzakció másfél órán túl volt függőben, a nem igazán barátságos telefonos ügyfélszolgálatos nem látta a tranzakciót és csak azt tudta tanácsolni, hogy várjunk egy órát, majd fizessünk újra. (Jó, hogy tovább vártunk.) Így persze a jegy közel 9.000 HUF-fal lett drágább, itt jön majd az iszapbírkózás, hogy ezt visszakapjuk-e vagy sem. Ismerve a Wizz Air panaszkezelési gyakorlatát, biztos, hogy az ügyfél kifárasztására játszanak majd és a fogyasztóvédelemért felelős kormányhivatali ügyintézőt vagy a Gazdasági Versenyhivatalt boldogítjuk majd ezzel is, ahogy a késesek miatti kompenzációkkal elég gyakran. Azért örülnék, ha egyszer végre kellemesen csalódhatnék a Wizz Air panaszkezelésében. Meglátjuk.


Zakintosszal kapcsolatosan kevés hasznos magyar nyelvű információt találtunk, angolul, németül, oroszul annál többet remek tippekkel. Az ide utat szervező magyar utazási irodák szállásajánlatai jelentősen drágábbak a szálláshelyek közvetlen ajánlatainál, utazási csomagban pedig a charter-jegyért extrém magas repülőjegyár számíttatik be.


Így, hogy a 8 nap/7 éj tartózkodásunkat minél jobban kihasználhassuk, 3 különböző szállást foglaltunk (3/2/2 éj), egyben különböző típusokban is, hogy szakmailag is felfedezhessük a szigetet.


Az útiterv:


2021.06.20. Budapest Zakynthos 13:40 16:40 W6 2455 (Wizzair)

2021.06.20. https://www.rooms48.gr/ - 3 éj

2021.06.22. 1 napos autóbérlés, kirándulás a sziget belsejébe (ezt a Motorclub-nak köszönhetően rugalmasan 3 napra hosszabbítottuk és máshol adjuk le az autót)

2021.06.23. 1 napos kirándulás Kefalonia szigetére komppal

oda: 09:45-kor Zakintoszból érkezés 11:00-kor Kefalóniára

vissza Kefalóniából 18:00-kor, érkezés Zakintoszra 19:15

itt meglátogatjuk a szigeten élő magyarokat: https://www.facebook.com/narancsfa.kefalonia/

2021.06.23. https://www.matildahotel.gr/ - 2 éj

2021.06.25. https://www.azanteboutiquesuites.gr/en/home-eng/ - 2 éj

2021.06.26. 1 napos hajókirándulás a sziget körül

2021.06.27. Zakynthos Budapest 17:20 18:15 W6 2456 (Wizzair)


Azért a szálláshelyek szelektálása a tervezettnél hosszabb időt vett igénybe, közel 5 órát eltöltöttünk vele, próbáltunk velük direkt kapcsolatot felvenni emailben, de ez Görögországban nem annyira egyszerű. És nem a nyelvtudás hiánya, hanem a mentalitás (ejj, ráérünk arra még) miatt. Akinek sikerült a telefonszámát kideríteni, ott már könnyebb és gyorsabb dolgunk volt. Ez a fáradtság sokat ért most nekünk, az online foglalási portálokhoz képest 50%-ot, az utazási irodákéhoz pedig 70%-ot is meghaladó árelőnyre tettünk szert az első kettőnél, a harmadiknál a booking.com nyert.


A szálláshelyeink pont ezért és így lettek kiválasztva, de ez nem működött mindenkivel, volt aki nem is ismerte a saját árait az online portálokon és lazán a dupláját ajánlotta, amikor szembesítettük ezzel, akkor döbbenten azt válaszolta, hogy ő nem adna ilyen kedvezményt, de lehet, hogy nem is fogadna bennünket ennyiért, még akkor sem, ha lenne visszaigazolásunk. Ezzel a jelenséggel, az online portálokon való megjelenéssel és az árazással egyik következő bejelentkezésünkben foglalkozunk.


Azt tudtuk, hogy nem érdemes a nagy, nemzetközi autókölcsönzőknél bérelni (amúgy is tavaly Olaszországban, Palermóban az Avis-Budget nálunk végleg leszerepelt, de a magyarországi kirendeltségük is), így helyben a Motorclub-nál emberi áron, teljeskörű biztosítással és a hitelkártyás, depozitos macera nélkül tudtunk autót bérelni. Mindenképpen érdemesebb autót bérelni, ugyanis a taxik horrorisztikus, fix árakon dolgoznak, a települések közötti tömegközlekedés pedig követhetetlen illetve átszállásokkal és időigényesen bonyolítható csak.


Az élményeinkről a következő napokban beszámolunk, beleértve azokat a szállodákat és szálláshelyeket, ahol megszálltunk fizető vendégként, az általunk kipróbált éttermeket és az egyéb szolgáltatásokat (bérelt autó, kirándulások) is. A végén pedig a zakintoszi út költségeit egy azonos tartamú balatoni kirándulással vetjük majd össze.A szerzőről:


Pakuts Tamás lassan 35 éve vesz részt aktívan a légiközlekedésben és a turizmusban, közel 20 éve pedig a szállodaiparban és a vendéglátásban is.


Vezetőként és tanácsadóként is több légitársaság működésére volt rálátása, ahogy szállodákéra, szállodaláncokéra és hajós társaságokéra is, ezek operatív működtetésében, válságkezelésében, fejlesztésében is sikeresen szerepet vállalva.


Jelenleg a világ számos országában van jelen kollégáival szakértőként, tanácsadóként, trénerként a szállodaiparban és a légiközlekedésben is, kollégáival számos új, nemzetközileg is figyelemre méltó projekt fejlesztésén munkálkodnak.

6 055 megtekintés0 hozzászólás