top of page
  • Pakuts Tamás

Bistorant – a KÉSZ Csoport főzni és felszolgálni is megtanult, jól…

Frissítve: 2021. jan. 5.


Teljesen spontán választottunk éttermet a Szegeden töltött esténkhez, egyetlen szempont vezetett bennünket, hogy a turistás-halászlés helyeket messze elkerüljük. Segítségül hívtuk a Tripadvisort és megkérdeztünk helyieket is hogy ők hova járnak szívesen.


Így kevés étterem maradt benne a választhatók körében, a Bistorantra azért is esett a választásunk, mert ezt még a pesti gasztro-tudorok nem emlegették ikonikus helyként, ahová illene elzarándokolni. Pedig közelít ahhoz, hogy érdemes legyen.


Bár egyértelműen nem a műmájerkedés a Bistorant célja, hanem jó helyen, jó áron, megfelelő környezetben jót kínálni. Igyekszünk mindenki a saját kategóriájában, a hitvallásának és saját pozicionálásának megfelelően nézni, kóstolni és értékelni. Így nézve pláne kimagaslót tud ez az amúgy dizájnos, mégis hangulatos szegedi belvárosi étterem vagy bisztró.


Azon a bizonyos péntek (2020.június 12.) este nem nagyon volt szabad asztal (és nemcsak a koronavírus miatti távolságtartásnak köszönhetően), de felszolgálónk vette az adást, hogy éhes a pesti vándor és segített áthidalni ezt a helyzetet is. Amúgy szakmailag a lehető legjobb pozíciót kaptuk: ráláttunk a kerthelyiségre, a belső éttermi részre, a pultra, a konyhai kapcsolatra (a konyhára nem, mert a szakácsok a bányából lifttel küldték fel az ételt).


Találkoztunk jó fej, motivált, kedves, figyelmes, de mégsem tolakodó pincérekkel, laza, hordható, mégis sztenderdet mutató uniformisokkal, egy barátian árazott és jó, de nem Háború és béke méretű étlappal. És remek minőséggel. Régen azt mondtuk volna, hogy vidéki viszonylatban kiemelkedő, most egyszerűen csak kiemelkedő, hiszen a vidéki éttermiség kezdi lekőrözni a fővárosit és ez sok szempontból is jó jel: érdemes tényleg elzarándokolni egy-egy ikonikus és többre érdemes étterembe, egyben a fizetőképes keresletről is árulkodik mindez.


És az ételekkel is beletrafáltunk a jóba. Kezdjük az előételekkel. A lazactatár bár a tejfölös-majonézes bekeveréssel elsőre kicsit meglepőnek tűnt, de ízre, tálalásra annál jobb volt, egyedül a kanapék voltak kicsit túlpirítva. Az aszaltszilvás sajt bonbon, az áfonyahabbal és a remekre sikerült házi pestóval szemre is szép, kellemes ízkavalkád. A pestóból jutott annyi, hogy megőriztük a főételek mellé.A mézes-chilis csirkeszárny kosár snidlinges tejföllel a street-food kategóriában egy kisebb asztaltársaságnak is elég lenne, hibátlanul volt elkészítve. A pirított csirkecombfilé céklás gnocchival, zöldfűszeres tejföllel, pirított szalonnakockákkal, lilahagyma lekvárral és ropogós sajtchipsszel is várakozáson felüli volt, talán a gnocchi al dente volta lehet határeset.


Olyan itallappal találkoztunk, ami minden ízlésnek megfelel, kellően szűk ahhoz, hogy könnyen lehessen választani. A Thummerer Muskotályunk, a kisfröccsünk és a kávé is rendben találtatott.A Bistorant igen jól teljesített, érdemes bisztró kategóriában odafigyelni rá nemcsak Szegeden. Kecskeméten is belefért egy Bistorant a Four Points by Sheraton-ba. Állítólag jönnek a testvérei más városokban is. Úgyhogy a KÉSZ Csoport nemcsak építeni, de üzemeltetni is tud: jól.


A szerzőről:


Pakuts Tamás lassan 35 éve vesz részt aktívan a légiközlekedésben és a turizmusban, közel 20 éve pedig a szállodaiparban és a vendéglátásban is.


Vezetőként és tanácsadóként is több légitársaság működésére volt rálátása, ahogy szállodákéra, szállodaláncokéra és hajós társaságokéra is, ezek operatív működtetésében, válságkezelésében, fejlesztésében is sikeresen szerepet vállalva.


Jelenleg a világ számos országában van jelen kollégáival szakértőként, tanácsadóként, trénerként a szállodaiparban és a légiközlekedésben is, kollégáival számos új, nemzetközileg is figyelemre méltó projekt fejlesztésén munkálkodnak.


Ha szeretnéd rendszeresen olvasni a blogbejegyzéseinket, akkor itt feliratkozhatsz!

1 676 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page