top of page
  • Pakuts Tamás

Jó formában: Science Hotel Szeged

Frissítve: 2021. jan. 5.

Varró Zoltán belsőépítész nemzetközileg díjazott munkája a szálloda


Szegedi látogatásunkkor (2020.06.12., péntek) még viszonylag szűkös volt a választék az elérhető szálláshelyekből. A foglalási dilemmánkról és az árakról egyik előző, a szállodák értékesítési stratégiájáról szóló korábbi blogbejegyzésünkben részletesen már írtunk itt.Varró designja kétségtelenül marketingértékkel bír és eladja a szállodát.Design ügyben a szegedi Science Hotel mindent tud, amit egy városi négycsillagos, inkább üzleti szállodának tudnia kell. Ráadásul van saját sztorija, illetve itt több sztorija is a háznak: a matematika, a csillagászat, a világűr és a földgömb. A lobby meg egy élettel teli könyvtárba bújt - ez kapta amúgy 2017-ben az amerikai Gold Key Award-ot. A szegedi egyetemi és tudományos élethez és ennek célközönségéhez való kötődése a szállodának eltagadhatatlan.


A Science Hotel az egyik magyar, talán "white label" üzemeltetőnek/ szállodamenedzsmentnek nevezhető cég portfóliójába tartozik, szerencsére ebből a vendég keveset vesz észre és ez jól is van így, hiszen a lepukkant szezonális üdülők, a családi szálláshely-kisüzemek és a városi üzleti szállodák illetve magas minőséget képviselő wellnesshotelek nehezen férnek meg egymás mellett jól és egészségesen. Jelenleg eleve nehéz a néhány magyar, a nagy hazai és a nemzetközi láncok és brandek mellett működő, a független szállodákra szakosodott céget beazonosítani illetve definiálni, hogy azok értékesítési csatornák-e vagy ténylegesen üzemeltetők, esetlegesen jutalékért dolgozó tanácsadók. Ráadásul talán csak egynek van már közülük olyan ismertsége, hogy lassan akár már elfogadható és azonosítható márkává válhatna. Más országokban ezek az üzemeltetők többnyire méretben, szobaszámban és minőségben is következesek, ráadásul bátran kreálnak, de büszkén viselik is a saját brandeket, nem így a mieink általában. Minden esetre a hazai láncoktól független szállodaipar is lassan alkalmassá válik a professzionális, a "white label" kategórián belül is azonosítható minőséget jelentő szállodaüzemeltetők befogadására, főleg külföldről. Az üzemeltetés kérdése is érdemes lesz a későbbiekben több szakmai blogbejegyzésre is.A B-betűs jutalékhiénán foglaltunk, mivel az ott számunkra elérhető ár lényegesen jobb volt mintha közvetlenül a szállodánál foglaltunk volna, ezért az árkülönbséget inkább egy jó vacsorára költöttük a Bistorant-ban, amit továbbra is szívből ajánlunk a Szegedre látogatóknak (a képen). Ezekről az anomáliákról, a jelenségről magáról már írtunk itt, de a későbbiekben még újra foglalkozunk ezzel a témával a szakmai blogbejegyzésekben, hátha sikerül áttörést elérnünk az értékesítők gondolkodásmódjában. A foglalás és az egyedi igények (parkolóhely kérés, nagy franciaágy) kezelése problémamentes volt.
A Science Hotel elhelyezkedése ideális, a szegedi belváros közvetlen közelében található, autóval, tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető. A tudományos és üzleti élet intézményei, de a turisztikai látnivalók is gyalog is, néhány perc alatt elérhetők. A szálloda környezete városias, mégis nyugodt, csendes, de zavaró lehet a szomszédos építkezés, bár ez látogatásunkkor nem volt releváns.

A Sience Hotel látogatásunkkor COVID-üzemmódban működött, az ügyeletes menedzser telefonon vette fel velünk a kapcsolatot, hogy egyeztessen velünk az érkezésünk időpontjáról, az esetleges további igényeinkről. Mindezt nagyon kellemesen, jó hangnemben, segítőkészen, bátorítva a megadott telefonszám hívására bármilyen esetben. Remek indítás, egyben nőtt a biztonságérzetünk is. A megbeszélt időpontban csak attól lehetett valamiféle COVID-os érzetünk, hogy a fertőtlenítés és a távolságtartás szabályaira tényleg odafigyeltek, ami megnyugtató volt.A check-in, a formalitások elintézése gyorsan, profi módon zajlott, egyébként ugyanígy a check-out is, beleértve a számlakiállítást, a fizetést is.A szobák tisztességes méretűek, a design a sztoriknak megfelelő, modern színvilággal, tapétával ragasztva, ami sajnos néhány helyen kezd elengedni. A mi szobánkban kicsit sok volt az üres felület és tér, ahol még valamilyen dekoráció illetve ülőalkalmasság elfért volna, aminek feltehetőleg eredetileg lett is volna ott helye és funkciója. Az ágyak szokatlanul nagyok és meglepően kényelmesek voltak, az összetolást remek trükkel hidalták át, így az egyáltalán nem volt zavaró és senki sem tűnt el éjszaka az ágyak között. Az előszobában remekül kialakított beülős szekrény praktikussága mellett a szoba hangulatának ívét adta meg. A fürdőszoba tisztességes méretű, komfortos, színvilága és burkolatminősége inkább egy jobb magánlakásra emlékeztet mint szállodára. Találtunk elegendő és jó minőségű bekészítést és törölközőt is. A légkondicionáló nehezen hozta a kívánt hőmérsékletet, az internet sebessége átlagos, tudományos munkán dolgozók és üzletemberek számára esetlegesen már alacsonynak mondható.


Mini hűtővel rendelkezett a szoba, mini bár azonban nem volt. Pont a COVID-os, csökkentett üzemmódban, amikor a lobby bár nem áll rendelkezésre, jó lett volna, ha a szobában van egy feltöltött mini bár és ez egy négycsillagos üzleti szállodában amúgy elvárható is. Ezt valamelyest kompenzálta a bekészített kétféle, nagyüveges ásványvíz. A mini bár kérdése állandó dilemma a hazai szállodaüzemeltetésben, pedig a megfelelően árazott és feltöltött hűtő minimális ráfordítással akár profitgenerátor is lehet.


Kiemelendő a makulátlan tisztaság a szállodában bárhol: közösségi terek, recepció, szobák. A személyzet ügyelt a higiéniai sztenderdek betartására, adottak voltak a vendégek számára is a kézfertőtlenítés feltételei. A reggeliztető személyzetet sajnáltuk is a maszk és különösen az izzasztó gumikesztyű használata miatt, de ők mosolyogva viselték ezeket és tették a dolgukat. Pontokat a garázs miatt vontunk le.


A korábban svédasztalos reggelit ügyes megoldással: kisebb porciók adagonkénti, becsomagolt, de látványos kínálásával illetve rendelhető meleg ételekkel (tojás, virsli) sikerült áthidalni. Remek, finom, friss kenyérkosarat kaptunk, az ételek frissek, jó ízűek és minőségűek voltak, egyedül a meleg ételek tálalása sikerült egy kicsit túlságosan az úttörőtáborokon és csárdákban edzett szakácsnők stílusára. A kínált juice-ok és meleg italok önkiszolgáló módon, gépekből jó közepes minőségű termékekkel voltak elérhetők. Az ügyeletes vezető figyelmességét jelzi azonban itt is, hogy a lobby bár kávégépét bekapcsolták és valódi eszpresszót kínált személyesen, több helyzetet is megoldva:

1. látta, hogy az önkiszolgáló gépi kávé nem jött be nekünk igazából,

2. a vendéggel való kapcsolatfelvétel (hogy éreztük magunkat) kiválóan megtörténhetett.Az autónk éjszakára a garázsban aludt, a garázs reggelre kicsit beázott, így tócsák között közelítettük meg azt.


Összességében egy, a kategóriájának nemzetközi viszonylatban is jól megfelelő, ár-érték arányban is jó, átlagosan karbantartott, komfortos szállodában jártunk, ahol nem sok hiányzott volna a még nagyobb waw-érzéshez. Ajánljuk üzleti utazóknak, de családoknak, turistáknak is. Mi is szívesen jövünk vissza.


A mystery guest módszereinkről


Idestova lassan 30 éve végzünk szúrópróba ellenőrzéseket, eleinte a felhasználói oldal (vállalatok, touroperátorok, légitársaságok) kérésére a megfelelő szállodák, éttermek kiválasztása céljából, később már a szállodák és vendéglátóhelyek kérésére is, akár tanácsadói, változásmenedzseri együttműködésben is. Saját módszertannal és értékelési rendszerrel dolgozunk, amit folyamatosan igazítunk a változó trendekhez és elvárásokhoz.


A szerzőről:


Pakuts Tamás lassan 35 éve vesz részt aktívan a légiközlekedésben és a turizmusban, közel 20 éve pedig a szállodaiparban és a vendéglátásban is.

Vezetőként és tanácsadóként is több légitársaság működésére volt rálátása, ahogy szállodákéra, szállodaláncokéra és hajós társaságokéra is, ezek operatív működtetésében, válságkezelésében, fejlesztésében is sikeresen szerepet vállalva.


Jelenleg a világ számos országában van jelen kollégáival szakértőként, tanácsadóként, trénerként a szállodaiparban és a légiközlekedésben is, kollégáival számos új, nemzetközileg is figyelemre méltó projekt fejlesztésén munkálkodnak.


Ha szeretnéd, hogy a postafiókodban landoljanak bejegyzéseink, iratkozz fel itt!

 

1 910 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page