top of page
  • Pakuts Tamás

A Norvég Légügyi Hatóság nyíltan támadt a Wizz Air-re?Nem nyugszanak a kedélyek a Wizz Air norvég belföldi jelenléte és térhódítása kapcsán. A Norway Today cikke ma már azzal foglalkozik, hogy a Norvég Légügyi Hivatal nyílt ultimátumot intézett a magyar fapadoshoz, hogy az elkövetkezőkben a legszigorúbb ellenőrzésekre számíthatnak a részükről.

Ismert, hogy a Wizz Air nagy elánnal és hihetetlen gyorsasággal reagált a Norwegian Airlines körüli bizonytalanságokra és kihasználva a piaci rést, elindította norvég belföldi járatait 2020 novemberében néhány útvonalon, a Scandinavian-nal, a Wideroe-val és a Norwegian-nal versenyezve, az eddigieknél sokkal alacsonyabb árakon.


Váradi József, a Wizz Air első számú vezetőjének a szakszervezetekkel, majd később a fapadost kritizáló vagy bojkottáló intézmények vezetőiről, politikusokról alkotott véleménye csak olaj volt a tűzre, ráadásul mások mellett a norvég miniszterelnököt is -indirekt - gyerekesnek minősítette. Az előzményekről tegnapi blogbejegyzésünkben részletesen is írtunk.


A felfokozott figyelem azért is irányult a Wizz Air-re Norvégiában, mivel a szokatlanul gyors piaci nyitás számos "bakival" társult:

  • COVID-os volt a fapados lengyel személyzete, amelyik a belföldi járatokon repült

  • több járattörlésre is sor került időjárási okokra hivatkozva, amíg a versenytársak problémáktól mentesen lerepülték ugyanezeket az útvonalakat

  • számos meghirdetett útvonal nem indult el a meghirdetett időben és tolódott át tavaszra vagy nyárra

  • az üzemeltetett járatok sem a meghirdetett nagy járatsűrűséggel kerülnek végrehajtásra

Mindezek miatt nyilvánosan is kockázatosnak minősítették a hatóságok, az önkormányzatok, a politikusok a fapadost, amelyik téma volt már a norvég parlamentben, de számos önkormányzat testületi ülésén is.


(Frissítés) Radó András, a Wizz Air vállalati kommunikációs menedzsere reagált a fentiekre:


  • "Nem gondolom, hogy bárki is hadat üzent volna nekünk, főleg nem a norvég légügyi hatóság, akivel folyamatos és jó a kapcsolatunk. Minden vizsgálatra készen állunk, hiszen eddig is minden helyi és nemzetközi jogszabályban foglaltaknak megfelelően működtünk. Norvégiában és minden más országban is."


  • "A korábban COVID-dal fertőződött lengyel kollégáink, betegségük alatt egyetlenegy járatot sem teljesítettek. Norvégiába való belépésük után, a kötelező COVID tesztelésen derült ki, hogy bár tünetmentesek, fertőzöttek. A szállodaszobájukban töltötték a kötelező karantént – ki tünetmentesen, ki enyhe tünetekkel – és csak a karantén lejárta utáni negatív teszt után kezdtek el dolgozni. Utassal, illetve más emberekkel nem találkoztak amíg betegek voltak."


  • "Járattörlések: A norvég hatóságok egyéb országokhoz képest másként riportálják a futópálya állapotát. Pilótáink mindig a legbiztonságosabb, az induláskor kapott ún. „snowtam”-nek megfelelő döntést hozták minden alkalommal, amikor úgy döntöttek, hogy nem szállnak le. A Wizz Airnél a biztonság az első, és ezt semmi sem írhatja felül. A dokumentációk (Airbus, norvég hatóság, Wizz Air) összehangolása folyamatban van, és hamarosan le is zárul a folyamat."


  • "Az eredetileg meghirdetett útvonalakon, illetve bizonyos járatok sűrűségén azért csökkentettünk, vagy függesztettük fel, mert egyrészt tiszteletben tartjuk a norvég kormány utazással kapcsolatos felhívását, másrészt pedig csökkent a belföldi kereslet. Amint a vírus helyzet és a kereslet újra engedi, terveinknek megfelelően ismét sűríteni fogjuk a járatokat."


A Wizz Air már jogi lépéseket is tett annak érdekében, hogy ne bojkottálják a társaságot. A fapados felszólító levelének azonban nem volt egyértelműen pozitív a fogadtatása Norvégiában és komoly (negatív) visszhangja lett a helyi sajtóban, mivel a megszólított önkormányzatok, vállalatok további kritikáiknak adtak hangot, nevezetesen, hogy etikusan és jogkövetően működik-e a légitársaság.


A szakszervezetek a munkaszerződések miatt indítottak harcot a fapados ellen és szólították fel a hatóságokat ellenőrzésre, határozott fellépésre, hogy az olcsóbb kelet-európai pilótákkal és légiutaskísérőkkel ne végeztethessen a társaság rabszolgamunkát.


Bár a Wizz Air határozottan cáfolta, hogy nem tartaná be a jogszabályokat, a norvégok az elmúlt napokban kiírt közszolgálati tender megszövegezését is úgy alakították, hogy a Wizz Air számára egyértelmű legyen: csak a norvég munkaügyi előírások betartásával, helyi munkaszerződésekkel szállhat versenybe.


A norvég légügy most a Wizz Air munkaügyi kérdéseit a széles nyilvánosság elé tárta és folyamatos vizsgálattal fenyegette meg a céget. A vizsgálat tárgya az lesz, hogy az oslói és a trondheimi új bázisokon dolgozó munkavállalók esetében képes-e a fapados maradéktalanul megfelelni a munkaszerződésekre, bérezésre és munkaidőre vonatkozó norvég törvényi szabályozásoknak.


Az ilyen szigorú hatósági fellépés nem egyedi, a német és a francia hatóságok különös előszeretettel vizsgálódnak olyan légitársaságoknál és folyami hajós cégeknél, amelyek kelet-európai és/vagy ázsiai munkaerőt alkalmaznak többségében. Ennek a fellépésnek lett a pozitív hozománya, hogy amíg a folyami hajók francia vagy német vizeken tartózkodnak, addig az ott érvényes minimálisan kötelező béreket kell megfizetni a munkavállalóknak és a foglalkoztatás idejére vonatkozó szabályokat is be kell tartani (heti munkaórák száma, szabadnapok, túlórák), de a szárazföldi szállítmányozásban is van pozitív folyománya ennek a munkavállalók szemszögéből.


Nincs egyszerű dolga a Wizz Air-nek Norvégiában, bár a belföldi járatok indításához élvezte a hatóságok korrekt támogatását, nem számíthatott mégsem ekkora ellenállásra egy olyan környezetben, ahol a saját "nemzeti fapadosuknak", a Norwegian-nek a kormány semmilyen támogatást nem nyújt a nehézségei áthidalására és szigorúan egyenrangúként kezelnek a hatóságok minden üzleti szereplőt.A szerzőről:


Lassan 35 éve határozza meg az életemet a légiközlekedés is.


Vezetőként és tanácsadóként is több légitársaság működésére volt rálátásom, de a légifuvarozók kijelöléséről szóló több államközi egyezmény módosításában is volt szerepem.


Alapítója voltam az első, speciális igényekre szakosodott közép- és keleteurópai virtuális légitársaságnak még a 90-es évek közepén és a volt szovjet utódállamok több légitársaságának is.


Nemzetközi (légi)jogot Lipcsében tanultam, Airline Management diplomámat Genfben szereztem.


Ha szeretnéd, hogy a postafiókodban landoljanak bejegyzéseink, iratkozz fel itt!6 096 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page