top of page
  • Pakuts Tamás

2020 - számokban a légiközlekedés és a COVID-19 csatájaA légiközlekedésben 2019 és a megelőző évek már-már hihetetlenül dinamikus növekedést mutató számai után 2020 várományosa lehetett volna akár újabb rekordoknak is. Ezzel szemben több mint 40 jelentősebb légifuvarozótól búcsúztunk el 2020-ban, emellett számos helikopter- és kisgépes üzemeltető is visszaadta az üzembentartói engedélyét.


A csődök mögötti okok:

  • csökkenő forgalom

  • kieső bevételek

  • likviditási problémák

  • tiltások, korlátozások

  • hibás stratégiák


A légitársaságok árbevétele 2020-ban, összevetve a megelőző évekével is, a IATA adatai alapján drámaian gyengén alakult:A 2020-as 328 millárd $ a 2019-es 838 milliárd $ teljes árbevétellel szemben 60,9%-os visszaesést mutat. Az iparág soha nem élt meg ekkora törést eddig ilyen tartósan.


Mindez szignifikánsan megmutatkozik az elmúlt évben üzemeltetett járatok számában is, a kiesés mértéke százalékosan közel azonos:Jelentősen, mintegy 58%-kal csökkent a járatmozgások száma 2020-ban, a végrehajtott kereskedelmi járatok kihasználtsága (passenger load factor) is drasztikusan lefelé ívelő. Ezek hatványozottan további veszteségeket generáltak a fuvarozóknál.


Több légitársaság a piac megtartása, illetve új piacok megszerzése miatt ráadásul tartalékait égetve, illetve szűkülő forrásait gyorsan pótlandó, negatív árversenybe kezdett. Ez, az eddig főképp csak a fapadosokra jellemző stratégia a hagyományos fuvarozókra is "átragadt". Iparági elemzők a repülőjegy-árak 1990-es szintekre való beállását várták, de ez csak olyan útvonalakon következett be, ahol a szolgáltatók kihasználhatták monopol-helyzetüket és valamilyen állami vagy helyi szabályozás ebben nem kötötte meg a kezüket, főképp az orosz és kínai belföldi közlekedésben.


Érdemes megjegyezni, hogy a járatok kihasználtsági mutatói jelentősebb mértékben csökkentek a nemzetközi, különösképp a transzkontinentális és szélestörzsű gépekkel repült útvonalakon, a COVID-19 belföldi piacokra gyakorolt hatása kisebb.Az ICAO által készített jelentés ábrái alább (az első a nemzetközi, a második a belföldi repülések helyzetét elemezve) régiós bontásban jól mutatják, hogy általánosságban Ázsiát érintették a legsúlyosabban a vírus miatti negatív hatások.
Ugyanakkor az is jól látszik, hogy a légi piac szintén itt, Ázsiában regenerálódik a leggyorsabb mértékben és a legtöbbet repült nemzetközi és belföldi útvonalak jelenleg szinte kivétel nélkül mind itt találhatók: főképp kínai, vietnámi, japán, koreai, indiai belföldi járatokról beszélhetünk egy kis ausztrál kitekintéssel. A legnagyobb forgalmú nemzetközi járat is ázsiai és az OAG adatai szerint a 9. helyezett belföldi járatéval azonos, 7 millió utast meghaladó várospárról beszélhetünk.A hatósági korlátozásákon túl a kiszámíthatalan menetrendek, a csökkentett frekvenciájú járatpárok mellett a 2020-as negatív csomag része, hogy a légitársaságok széles törzsű gépeik jelentős részét gazdaságossági okokból leállítani kényszerültek, felgyorsult az ikonikus jumbo-k (Boeing-747) nyugdíjazása, de az Airbus-380-asok is pihennek. A keskenytörzsű flottájukból is az alacsonyabb ülésszámú és/vagy üzemeltetési költségű gépeiket járatják inkább a légi üzemet fenntartók. A regionális flottákra is kihat a kényszerű parkoltatás.A repülőterek is komoly kárvallottjai a pandémia következményeinek, az elmaradó járatok, az alacsonyabb utasszám, a megnövekedett biztonsági és higiéniai követelmények mind drámaian csökkentik a légikikötők bevételeit. A nagyobb és megfelelő cargo-kapacitással (raktározás, hűtés, stb.) rendelkező repterek valamelyest jobb és biztosabb pozícióval rendelkeznek, míg a másodlagos és harmadlagos, gyakran a katonai repülőterek is eddig nem látott módon parkolóhelyekké váltak. Az ICAO 2020 végén készült adatsorai régiós bontásban is láthatóvá teszik, hogy az európai repülőterek kerültek a legkritikusabb helyzetbe.Az Airportal.hu cikke a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér helyzetével és számaival részletesen foglalkozik. A ferihegyi légikikötő cargo-forgalma lényegében a 2019-es szintjén stabilizálódott. A gépmozgások száma Budapesten 48.196-ra csökkent, a visszaesés mértéke közel 61%, ami enyhén meghaladja a nemzetközi átlagot. A 2019-es rekord 16,17 milliós utasszám helyett 3,85 millió lett a 2020-as végeredmény, ez 12,32 millióval, azaz 76,19%-kal kevesebb az előző évinél, itt drámaibb a negatív hatás a világszerte tapasztaltnál.


A földi kiszolgáló szakma is megszenvedte a pandémiát, a Swissport több leányvállalata fejezte be működését Európában, Budapesten pedig a Malév Ground Handling nem volt képes már a nyár folyamán túlélni, veszélybe sodorva a vele a Wizz Air kiszolgálásában együttműködő Budport-ot is.


Senki sem lesz a repülésben könnyű helyzetben, amikor a 2021-es évet menedzselnie kell, hiszen igen mélyről kell újra indulni, a 2020-as üzemi eredmények, az adózás előtti eredmények még a 2008-2009-es krízis idején sem voltak ennyire rosszak.Kihívásokkal, akadályokkal és buktatókkal teli év lesz a 2021. Az iparág szakmai jóslatai szerint 2024-2026 közé várhatók a 2018-as teljesítmények és 2025-2028 közé várják a 2019-es eredményeket ismételten.


Az iparág az 1990-es évek elejének szintjére süllyedt vissza, amikor még a vízumkényszer és a komoly beléptetési procedúrákkal, vámolási macerákkal működő országhatárok voltak jellemzőek.


Ebből a mélységből felfelé kúszva szépnek tűnhetnek majd a két számjegyű pozitív előjelű növekedési indikátorok, érdemes azonban ezek reálértékétől egyelőre kijózanodni.


A közeli napokban áttekintjük a hajós társaságok és a szállodaipar helyzetét is.


A szerzőről:

Lassan 35 éve határozza meg az életemet a légiközlekedés is. Vezetőként és tanácsadóként is több légitársaság működésére volt rálátásom, de a légifuvarozók kijelöléséről szóló több államközi egyezmény módosításában is volt szerepem.


Alapítója voltam az első, speciális igényekre szakosodott közép- és keleteurópai virtuális légitársaságnak még a 90-es évek közepén. Nemzetközi (légi)jogot Lipcsében tanultam, Airline Management diplomámat Genfben szereztem.


Ha szeretnéd, hogy a postafiókodban landoljanak bejegyzéseink, iratkozz fel itt!


6 132 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page